Četvrtak 13.12.2012.
11:21
Blic

Datum Srbiji do juna 2013. uz odricanje severa Kosova

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton
 

Ministarka spoljnih poslova Kipra Erato Kozaku Markulis izjavila je sinoć da će odluka Saveta EU o mogućnosti otvaranja pristupnih pregovora sa Srbijom zavisiti od izveštaja Evropske komisije i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton o dijalogu Beograda i Prištine na proleće naredne godine.

- Ako ocena bude pozitivna bez odlaganja će biti usvojen predlog o početku pregovora o članstvu sa Srbijom, tokom narednog predsedavanja EU, rekla je Markulis po završetku Saveta EU za opšte poslove, uz napomenu da Savet EU očekuje da Beograd i Priština nastave i ubrzaju rad na unapređenju odnosa u svim aspektima.

U zaključcima Saveta se priznaje napredak koji je Srbija postigla u procesu reforme, ali se naglašavaju i problem koji bi trebalo da budu prevaziđeni.

- Odluka Evropskog saveta je povoljna za Srbiju, jer se EU vremenski obavezuje da će pitanje otvaranja pregovora sa Srbijom razmotriti “tokom narednog predsedavanja”, od 1. januara do 1. jula, objasnio je izvor “Blica”.

Karl Bilt

To je na svom Tviter nalogu napisao i šef švedske diplomatije Karl Bilt, koji je naglasio da su kiparsko predsedništvo, Štefan File i šefica diplomatije EU Ketrin Ešton “uspešno pokrenuli napred sva pitanja o proširenju EU”. Bilt je novinarima posle sastanka u Briselu, koji je trajao gotovo pet sati, rekao da se, kad je u pitanju Srbija, u zaključcima pominje “vremenski okvir” vezan za određivanje datuma za početak pregovora sa EU.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je sinoć u Briselu da je zaključcima šefova diplomatija EU “Srbija pohvaljena i ohrabrena, jer će u najskorijoj budućnosti otpočeti pregovore o članstvu sa EU”.

Štefan File

Evropski komesar za proširenje Štefan File napisao je na svom Tviter nalogu da je “jasan plan za Srbiju: ako se nastavi napredak, otvaranje pregovora o pristupanju EU moguće je tokom sledećeg predsedavanja EU”.

On je u izjavi novinarima posle sastanka šefova diplomatija EU u Briselu, rekao da je nova vlast u Beogradu bila "dovoljno hrabra da preduzme odlučne korake i da konačno nema razlike između reči i dela".

Saglasnost ministara EU postignuta je teškom mukom, posle dvodnevnih dramatičnih diplomatskih pregovora. Uslov da bi Nemačka pristala na takav zaključak je, kako “Blic” nezvanično saznaje - postepeno ukidanje srpskih paralelnih institucija na Kosovu i Metohiji.

Na strani Srbije od početka su bile Austrija, Kipar i Italija. Protiv su bile Nemačka, Velika Britanija i Holandija. Ponuda oko koje se pregovaralo bila je mogućnost da se Srbija malo više pohvali i da joj se da jasna perspektiva. Pred kraj jučerašnjeg maratonskog pregovaranja samo je Nemačka ostala čvrsto protiv toga da se Srbiji obećava jun 2013.

Španija je insistirala da se po svaku cenu jun ubaci u zaključke, ali je i kočila uslovom da se Kosovu nipošto ne daje Sporazumn o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Evropski savet doneće konačnu odluku u četvrtak ili petak.

- Ako bude pravde i reda Srbija bi trebalo da dobije pozitivnu ocenu i datum za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je juče premijer Srbije Ivica Dačić, dodajući da su sve zemlje u bilateralnim razgovorima pohvalile Srbiju i da su ocene izuzetno dobre.

Ukoliko sledeće godine u junu Srbiji bude odobren početak pregovora, trebaće njamanje godinu dana za tehničko usaglašavanje do realnog početka pregovora, što čitavu priču pomera u 2014. godinu, a možda čak i posle nemačkih izbora, što vodi do decembra iduće ili januara 2015. godine.

2024 © - Vesti online