Četvrtak 13.12.2012.
09:27
Blic

Ambulanta puna pacova

Foto: arhiva

- Toliko godina nije ulagano u ambulantu, iako su obećavali spuštanje plafona i razne kule i gradove. I dalje nam prokišnjava, a pacovi se jure po zdravstvenoj stanici. Pre nekoliko godina koleginici i meni je pao plafon na glavu, dok je svetiljka bila puna vode nakon kiše - priča Nevena Belanović, medicinska sestra koja u ovoj ambulanti radi već 33 godine.

Zaposleni u ambulanti u Brestovcu kažu da ni ulazna vrata ne mogu da se normalno zatvaraju, a objekat nije okrečen više od deset godina. Kako kažu, baš zbog velike udaljenosti od grada, posebno zimi, medicinsko osoblje su ljudima u selu i Hitna pomoć, i kućna nega i lekar koji izlazi na teren kada oni ne mogu sami da dođu do ambulante.

Dragan Nenadić iz Banatskog Brestovca kaže da u ambulanti često otpadaju delovi zidova i plafona i da je prilično nebezbedno boraviti u tom objektu.

Novac iz budžeta

Predstavnici gradske vlasti se nadaju da će budžetom za narednu godinu uspeti da obezbede novac za izgradnju nove ambulante u Dolovu i za rekonstrukciju ove ambulante u Banatskom Brestovcu. Za adaptaciju ambulante u Banatskom Brestovcu procenjuje se da je neophodno obezbediti oko osam miliona dinara.

- Mislim da su i zdravstveni radnici ovde unazađeni i da smo mi u selu uskraćeni za mnogo kvalitetniju zdravstvenu uslugu. Daleko smo od grada 25 kilometara, ali mislim da to ne bi trebalo da bude izgovor zašto ambulanta nije renovirana skoro dve decenije - kaže Nenadić.


Dr Dušan Malić, član Gradskog veća, zadužen za zdravstvo obišao je ovu ambulantu da bi se uverio u kakvom je stanju.


- Nažalost, mnoge štale su u daleko boljem stanju od ovog objekta i ne smemo dozvoliti da ova sramota potraje još dugo. Budžet za narednu godinu je u izradi i založiću se da ovaj objekat bude što pre rekonstruisan - kaže dr Malić.


Dejan Živanović, član Gradskog veća zadužen za sela, slaže se takođe da je adaptacija ovog objekta prioritet i da što pre treba popraviti uslove za lečenje stanovnika u 11 objekata koji su u lošem stanju.


- Sadašnja vlast je zatekla 11 ambulanti u veoma lošem stanju, četiri ambulante u gradu i sedam u selima. Skromnim sredstvima iz budžeta za 2012. godinu uspeli smo da završimo hitne radove u ambulanti u Omoljici, a u toku su radovi u Jabuci, Kačarevu i u ambulanti na Strelištu - kaže Živanović.

2024 © - Vesti online