Sreda 12.12.2012.
17:28
Beta

Dežer: Srbija dobra, ali mora još da se radi

Vensan Dežer: Reforme su važnije od dobijanja datuma
 

"Jasno je da je Srbija dosta postigla i da bi trebalo da budemo zadoovljni... Druga poruka je da treba da nastavimo dalje", rekao je Dežer na godišnjoj skupštini Stalne konferencije gradova i opština u Beogradu.

Šefovi diplomatije EU sinoć su u Briselu postigli dogovor da se na proleće iduće godine proceni da li Srbija ispunjava sve uslove za početak pregovora o članstvu u EU i da, ako ocena bude povoljna, do juna odrede datum početka pregovora.

Dežer je ocenio da je ta odluka poruka Srbiji da je EU želi kao svoju članicu i da u procesu evropskih integracija EU i Srbija zajedno prelaze taj put. On je najavio za sledeću sedmicu potpisivanje sporazuma o pretpristupnoj pomoći (IPA) za 2012.

Obraćajući se predsednicima opština i gradova u Srbiji, Dežer je rekao da je potrebna profesionalizacija lokalne samouprave i njena depolitizacija, kao i donošenje zakona o opštinskim službenicima. Ponovo je istakao značaj decentralizacije u Srbiji, a kao problem je naveo neujednačeni ekonomski razvoj i nedovoljno razvijenu infrastrukturu. Dežer je kao primer naveo istočnu Srbiju gde, prema njegovim rečima, nisu dovoljno iskorišćeni potencijali tog regiona za turizam, transport, proizvodnju energije.

On je ukazao da je potrebno više transparentnosti u radu lokalnih samouprava i da se mora osigurati da građani u potpunosti mogu da ostvare sva svoja prava.

2024 © - Vesti online