Sreda 12.12.2012.
13:57
Beta

Kućni pritvor za zločince iz Klečke

Jednomesečni kućni pritvor za ratne zločince iz Klečke

Kako se navodi u saopštenju, sudski pritvor od mesec dana određen je osumnjičenima Behljulju Ljimaju, Refkiju Mazreku, Sabitu Šalji i Besimu Šurdaju. Kućni pritvor od jednog meseca, uz zabranu poseta i oduzimanje putnih isprava, određen je Šabanu Šalji i Arbenu Krasnićiju.

Vrhovni sud Kosova poništio je prvostepenu oslobađajuću presudu šestorici optuženih za zločin nad civilima i ratnim zatvorenicima u predmetu Klečka i naložio ponovno suđenje, saopštio je juče Euleks.

Odluku je donelo mešovito veće troje sudija Eeuleksa i dvoje lokalnih sudija, kojim je predsedavao sudija iz Euleksa. Sudsko veće usvojilo je žalbu specijalnog tužioca iz Euleksa i poništilo presudu kojom su oslobođeni Arben Krasnići, Behljulj Ljimaj, Refki Mazreku, Sabit Šalja, Šaban Šalja i Besim Šurdaj.

Optuženi se, između ostalog, terete za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zatvorenika tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. Sudsko veće je proglasilo prihvatljivim dokaze Agima Zogaja, poznatog kao "svedok X", kao i dokaze koji su konfiskovani prilikom pretresa prostorija Nasera Krasnićija i Fatmira Ljimaja.

Zogaj je bio u programu zaštite svedoka, ali je pronađen obešen u parku u Nemačkoj.

Okružni sud u Prištini je predmet Klečka podelio u dva dela i donete su dve presude. Sud je tada dokaze Agima Zogaja proglasio neprihvatljivim i kroz obe presude oslobodio sve optužene.

Vrhovni sud je prošlog meseca vratio predmet na ponovno suđenje za četvoro optuženih koje je Okružni sud u Prištini jednom od presuda u tom predmetu oslobodio optužbi.

2024 © - Vesti online