Petak 14.12.2012.
08:00
smedia.rs

Napunite šampinjone... svim i svačim!

Punjeni šampinjoni
 

Kombinacije s mesom možete napuniti domaćim kobasicama koje se prethodno proprže s lukom, belim lukom i ruzmarinom. Svaki šampinjon pospite i s malo sira koji će se rastopiti i zapeći pa stvoriti pravu malu rapsodiju ukusa.


Možda vam je draži sir. Napravite smesu od rikote i gaude s bosiljkom i crvenom paprikom pa punjene šampinjone pecite oko 25 minuta. Ukrasite ih listićima bosiljka.


Za klasičniji pristup šampinjone možete puniti i pire krompirom, a ukrasiti ih proprženim listićima luka koji će dati još finiji ukus.


Evo i jednog recepta za šampinjone punjene račićima, što može biti idealno predjelo za slavsku trpezu.


Sastojci:

24 šampinjona
1/3 čaše sitno seckanog luka
2 čena belog luka
1/3 čaše margarina
1 čaša prezli
1/3 čaše sitno narendanog posnog kačkavalja
150 grama račića


Priprema:

Šampinjone očistite i izdubite nožem. Što ih više izdubite, imaćete više mesta za punjenje. Rernu zagrejte na 230 stepeni. Deo ostataka od šampinjona sitno naseckajte i iskoristite za punjenje.


U velikom tiganju rastopite margarin i oko četiri minute dinstajte luk, beli luk, ostatke šampinjona i malo soli na srednje jakoj vatri. Nakon toga ubacite račiće, prezle i narendan posni sir. Malo prezli sačuvajte, jer ćete ih posuti po šampinjonima pre pečenja.


Kada je fil gotov, jednostavno napunite šampinjone i pecite ih dvadesetak minuta. Umesto biljnog margarina i kačkavalja možete koristiti puter i parmezan, naravno ako vam nije bitno da li će predjelo biti posno. Nakon pečenja neka odstoje pet minuta pre posluživanja.

2024 © - Vesti online