Petak 30.11.2012.
11:27
I. Spasov

Aplauz filmu "Prag i srpski slikari"

Sa premijere filma u Pragu
 

U praškoj gradskoj biblioteci, uz prisustvo mnogobrojnih zvanica i članova ekipe, gledaoci su mogli da saznaju čudnovatu privrženost srpskih slikara koje je ova grad privukao svojm inspirativnom lepotom.


Film na veoma prijemčiv način obuhvata stvaralaštvo mnogih poznatih naših slikara. Među mnogobrojnim sagovornicima iz bivše Jugoslavije, u filmu se pojavljuje i čuveni holivudski režiser i producent Piter Bogdanovič, čiji je otac Borislav takođe studirao slikarstvo u Pragu.

Sa premijere u Novom Boru
 


Dan nakon premijere u Pragu, film je prikazan u Novom Boru, mestu gde su pre više od trideset godina naši ljudi gradili staklaru, oženili se i ostali tu da žive.


U veoma dirljivoj atmosferi, punoj emocija, gledaocima su se obratili režiser Nenad Ognjenović i akademski slikar Peđa Đaković, koji na sličan način dele njihovu sudbinu. Obojica su studirali u Pragu i tu ostali da žive. Nakon projekcije filma, deca Novog Bora su odigrala dva srpska kola i pobrali aplauz i simpatije svih koji su te snežne večeri prisustvovali projekciji Ognjenovićevog filma.

Piter Bogdanovič i Nenad Ognjenović

2024 © - Vesti online