Sreda 12.12.2012.
11:11
Večernje novosti

Srbi dnevno jedu 120 grama mesa

Ako već ne možemo da jedemo meso koliko bi trebalo, evo bar da ga gledamo...
 

Godišnje se u Srbiji pojede, u proseku, po 45 kilograma svežeg mesa po stanovniku, što je skromno u poređenju sa zemljama u Evropi. Ako se, pak, godišnja potrošnja preračuna u dnevnu, dobija se poražavajući podatak da se po stanovniku dnevno potroši manje od 120 grama mesa. Prosečan Srbin godišnje pojede 4,3 kilograma junetine, 15,6 kilograma svinjetine, 15,2 živinskog mesa i četiri kilograma ribe.
 

Akcije i popusti

- Najbolji pokazatelj stanja u domaćoj mesnoj industriji, gotovo su svakodnevne akcije popusta i do 20 odsto u vodećim trgovinskim lancima - kažu u potrošačkim organizacijama. - To je znak velike krize u kojoj se nalaze mesari zbog slabog prometa kao posledice "ukrštanja" besparice i dizanja cena.

Istovremeno, stanovnik u EU godišnje potroši 15 kilograma junetine, 30 kilograma svinjetine, 20 kilograma piletine i oko 12 kilograma ribe.


Poslednja povećanja cena u mesarama dodatno su smanjila prosečnu potrošnju. Uvek kada su ranije proizvođači podizali cene mesa, to im se vraćalo kao bumerang i uticalo na drastičan pad prometa

Zato su bili prinuđeni da ih ponovo snize sa trgovcima, dogovarajući razne akcije kako bi rasprodali zalihe.

2024 © - Vesti online