Sreda 12.12.2012.
12:01
Lj. M. - Vesti - Foto:

Tečnost života, najvredniji dar

Prvog dana 80 davalaca: Ranici Arcelor Mital Prijedor
 

Tradicija humanosti i solidarnost među rudarima traje decenijama, rekao je direktor rudnika Arcelor Mital Prijedor Mladen Jelača i dodao:


- Mi smo ponosni na to što su naši radnici uvek spremni da pomognu i obeležavanje Dana rudara počinjemo na najhumaniji način.


Ovom tradicionalnom aktivnošću rudara ujedno obeležavamo i Međunarodni dan volontera - rekao je predsednik Fondacije Arcelor Mital Prijedor Predrag Šorga.
Leonardo Ivanišević, dugogodišnji radnik rudnika, prvi put krv je dao pre 36 godina i ovo mu je 161. put da daruje tečnost života.


- Ove godine nas ima skoro duplo više, lani 46 a ove godine 80 što je za ponos, jer nam se svake godine pridruži sve više kolega - rekao je Ivanišević.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Većina dobrovoljnih davalaca krvi u Republici Srpskoj, kao i onih potencijalnih, nije upoznata sa svojim pravima i beneficijama.


Svi zdravstveno osigurani davaoci imaju pravo na dva dana plaćenog odsustva s posla za svako davanje, da je svako od njih oslobođen plaćanja participacije u zdravstvu u periodu od godinu dana nakon poslednjeg davanja, dok su svi koji imaju više od deset darivanja trajno oslobođeni plaćanja participacije za sve zdravstvene usluge.


Ni svi poslodavci nisu upoznati sa pravima i beneficijama dobrovoljnih davalaca krvi ili ih ne poštuju, te su samim tim radnici manje zainteresovani za darivanje krvi.


Pri darivanju krvi, lekar izdaje potvrdu koja služi za ostvarivanje prava plaćenog odsustva s posla, a svaki davalac dobija knjižicu koju uz zdravstvenu knjižicu treba da priloži kao dokaz da je oslobođen plaćanja participacije za bilo koju zdravstvenu uslugu.

2024 © - Vesti online