Utorak 11.12.2012.
22:19
Srna

"Haradinaj oslobođen zbog aljkavosti Tribunala"

Vukčević: Zašto Hag nije zaštio svedoke protiv Haradinaja
 

Vukčević je rekao da je Tužilaštvo Srbije od 2004. godine dalo 198 dokumenata Haškom tužilaštvu u slučaju Haradinaj, u kojima se vrlo detaljno ukazuje na dokaze o zločinima i daju iskazi svedoka.

"Međutim, haško tužilaštvo je u prvostepenom postupku tako aljkavo radilo da su se svedoci ili odricali od izjava ili su menjali izjave, a bilo je slučajeva da uopšte nisu dolazili u Hag, tako da je bilo 18 prinudnih dovođenja", rekao je Vukčević.

On je podsetio na to da je oslobađajuća presuda Haradinaju prvostepena presuda i napomenuo da veruje kako će se haško tužilaštvo žaliti na tu presudu.

"Da li će haško tužilaštvo da se žali ili ne, ja ne znam. Verujem da hoće i tek posle toga eventualno može doći do prikupljanja dokaza u vezi sa eventualnom revizijom", rekao je Vukčević.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojić rekao je da se čudi Vukčeviću što je, kao predstavnik nezavisnog državnog organa, pristao da dođe u Skupštinu i govori poslanicima o detaljima istraga jer, kako je naveo, "ima stvari o kojima ne može da se priča".

Predsednik Odbora Milovan Drecun istakao je da je od Tužilaštva tražio samo informaciju o tome šta je učinjeno na prikupljanju dokaza, kao i kako se može doprineti pronalaženju novih elemenata, dokaza ili svedoka koji bi omogućili da haško tužilaštvo zatraži reviziju.

2024 © - Vesti online