Utorak 11.12.2012.
21:31
Beta

Hrvatska crkva protiv seksualnog obrazovanja

Foto: Ilustracija

"Po mom dubokom uverenju (taj program) nije u skladu sa hrvatskom tradicijom, i ne samo da nije u skladu s hrvatskom tradicijom, program je puno opasniji jer u nekim delovima on razara čoveka", rekao je Bozanić.

Tako je nastavljena oštra polemika u javnosti oko zdravstvenog vaspitanja koje je od ove školske godine eksperimentalno uvedeno u hrvatske osnovne i srednje škole i čije su teme integrisane u postojeće školske predmete (biologija, fizičko), a dodatni sadržaji na času odeljenske zajednice.

Osim za crkvu, najspornijeg modula o polno-rodnoj ravnopravnosti i polno odgovornom ponašanju, zdravstveno vaspitanje uključuje module o zdravom načinu života, kao i prevencijama zavisnosti i nasilničkog ponašanja.

Vladajuća koalicija levog centra koju prevodi Socijaldemokratska partija (SDP) smatra da se crkva nepotrebno meša u svetovne poslove kao što je obrazovanje, dok opozicija, uglavnom desno orjentisane stranke, podržava stav Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Poslanik opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i bivši ministar zdravlja Darko Milinović izjavio je danas novinarima u Saboru da je za tu stranku posebno sporan modul o polnosti, jer, kako je rekao, dira u samu privatnost porodice.

"To bi vam bilo isto kao da je HDZ, dok je bio na vlasti, uveo zdravstveno obrazovaje i govorio u negativnom smislu o, recimo, legalizaciji gej brakova i seksualnim alternativnim ponašanjima", dodao je on.


Potprednik Sabora Nenad Stazić (SDP) smatra, međutim, da se Katolička crkva nedopustivo meša u svetovne stvari. On je podsetio da se i sada na veronauci postanak sveta tumači na jedan, a na biologiji na drugi način, što je slučaj i sa nastankom svemira na geografiji ili veronauci.

"Prema tome, zašto bi bilo problema ako bi se u zdravstvenom vaspitanju razilazili stavovi crkve i nauke", naglasio je Stazić.

Hrvatski mediji pišu da biskupi, posle poraza u slučaju donošenja Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, ne nameravaju da popuste kada je reč o zdravstvenom vaspitanju u okviru kojega se uči i o seksualnosti.

Navodno pripremaju potpisivanje peticije po školama. S druge strane, ministar obrazovanja Željko Jovanović više puta je rekao da neće odustati od uvođenja tog programa, a nedavno je ocenio da svako ko pokuša deci da zabrani pohađanje tog programa krši prava te dece.

2024 © - Vesti online