Utorak 11.12.2012.
19:40 >> 21:16h
Beta

Umesto datuma, Srbiji "vremenski rok"

Većina ministara želi da nagradi Srbiju datumom za početak pregovora

Evropski savet će u proleće 2013. godine ponovo razmotriti napredak u odnosima Beograda i Prištine na osnovu izveštaja koji će podneti Ketrin Ešton. U slučaju pozitivne ocene, Ketrin Ešton će pozvati Evropsku komisiju da primeni proceduru za utvrđivanje datuma za početak pregovora, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

Šefovi diplomatija Evropske unije nisu se usaglasili oko davanja datuma Srbiji za početak pregovora o članstvu, a u jednom trenutku na kratko su prekinuli zasedanje zbog konsultacija oko Makedonije, budući da se Grčka i Bugarska protive da se Skoplju otvori perspektiva za pregovore o članstvu.

Francuski ministar za evropska pitanja Bernar Kaznev novinarima je rekao da Pariz smatra da Srbiji "treba otvoriti dalju evropsku perspektivu", imajući u vidu napredak u reformama i posebno rezultate u dijalogu s Prištinom.

Bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov izjavio je da se u Makedoniji vodi "antibugarska kampanja" i diskriminišu makedonski državljani koji se osećaju Bugarima. Grčka traži da vlasti u Skoplju prihvate nagodbu s Atinom u sporu oko imena Makedonije.

Kaznev je dodao da će prethodno Savet ministara EU od Evropske komisije dobiti podroban izveštaj o tome u kojoj meri su srpske vlasti nastavile da sprovode nužne uslove za pokretanje pregovora. Prema izvorima zasedanja, velika većina ministara su za određivanje datuma za pregovore sa Srbijom.

Nemačka je i dalje najviše uzdržana prema davanju datuma za pregovore sa Srbijom, s obrazloženjem da treba još opipljivih rezultata u sređivanja odnosa Beograda s Prištinom, a posebno da srpske vlasti počnu da povlače svoje prisustvo na severu Kosova.

Španija insistira da se u zaključcima zasedanja s Kosovom samo navede da Savet ministara "prima na znanje", ali ne i "pozdravlja" to što je Evropska komisija izradila studiju o izvodljivosti za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju s Prištinom.

Španija i ostalih četiri članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova žele da se iz zaključaka zasedanja ukloni sve što bi moglo ukazivati na prihvatanje "državnosti", odnosno priznavanje nezavisnosti Kosova.

2024 © - Vesti online