Utorak 11.12.2012.
17:14
Beta

Francuski ambasador: EU nije kasa sa parama

Fransoa Gzavije Denio
 

"Srbija je od Rusije uzela kredit od 800 miliona dolara, a istovremeno joj na raspolaganju stoji 1,6 milijadri evra iz EU, ali se postavlja pitanje apsorpcionih mogućnosti i kapaciteta Srbije da taj novac i iskoristi", rekao je Denio na skupu "Dobrosusedska politika EU i spoljna politika Srbije - novi pistupi posle Arapskog proleća", održanom u Aero klubu.

Denio je istakao da pristupanje EU nije proces zasnovan na principu subvencija i podele novca iz evropskih fondova, nego je to pitanje preobražaja društva i sveobuhvatnih reformi.

"Bilo bi pogrešno gledati na proširenje EU kroz budžet i koliko će ko dobiti", rekao je Denio.

Ambasador Francuske je kao dobar primer naveo Slovačku, zemlju u kojoj se nivo investicija povećao više desetina puta tokom procesa pridruživanja EU, a naročito po pristupanju te zemlje uniji.

Denio je rekao da je u evropskom budžetu od 2007. godine do 2014. godine za 16 zemalja suseda EU, u koje spada i Srbija, izdvojeno 11,4 milijardi evra, a 11,4 milijardi evra iz IPA predpristupnih fondova namenjenih zemljama koje su u procesu evropskih integracija.

"Zemlje zapadnog Balkana dobijaju najviše finansijske pomoći i budžetom EU za period od 2014. godine do 2021. godine predviđeno je 14 milijardi evra za zapadni Balkan, a te zemlje će imati na raspolaganju više novca, jer će Hrvatska biti u EU", naveo je Denio.

2024 © - Vesti online