Utorak 11.12.2012.
18:09
Srna

Britanija spremila plan napada na Siriju

Pomorske i vazdušne snage razradile plan napada
 

Kameron je zatražio od vojnih šefova da urade nacrt plana podrške pobunjenicima, piše list, pozivajući se na izvore odbrane. Ipak, isti izvori navode da će Britanija delovati samo ako to učine i Amerikanci, ističući da su britanski vojni zvaničnici veoma zabrinuti zbog mogućih posledica intervenisanja u sirijsku krizu.

List navodi da je vojska u više navrata izrazila zabrinutost zbog pritiska iz Dauning strita. Zvaničnici su taj pritisak uporedili sa pritiskom Kamerona pre nego što su Britanija i Francuska preuzele vodeću ulogu u kampanji avionskih napada na Libiju prošle godine.

Na zahtev Dejvida Kamerona general ser Dejvid Ričards, načelnik generalštaba, predsedavao je sastankom u Londonu pre mesec dana o Siriji, rekli su izvori. Sastanku su prisustvovali viši vojni zvaničnici iz Francuske, SAD, Turske, Jordana, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Većina britanskih vojnih zvaničnika smatra da bi intervenisanje u Siriji bilo potpuno drugačije od prošlogodišnje operacije u Libiji zbog broja raketa zemlja-vazduh u rukama sirijskih snaga. Drugi vojni izvori kažu da je borbena gotovost sirijskog režima "prenaduvana" i da je većina njihovog oružja zastarela.

Britanija je podržala uvođenje zone zabranjenog leta u Libiji u cilju zaštite pobunjenika od režima Moamera Gadafija, ali je zavisila od SAD koje su obezbeđivale rakete i avione.

2024 © - Vesti online