Utorak 11.12.2012.
02:52
B92

EU primila Nobelovu nagradu

U vreme najveće krize, Evropska unija dobila Nobelovu nagradu
 

Nobelov komitet našao se na meti brojnih kritika zato što je priznanje dodelio Evropskoj uniji u vreme kada se ona suočava s podelama i oštrim protestima protiv mera štednje.

Odluka Nobelovog komiteta da nagradu za mir dodeli Evropskoj uniji u trenutku njene najveće krize izazvala je žestoke reakcije javnosti i brojne kritike građana u nekim delovima Evrope, ali bilo je i onih koji misle da je nagrada otišla u prave ruke.

Uz Nobelovu medalju i diplomu, predstavnici EU primili su i nagradu od gotovo milion evra, koja bi, kako je ranije rečeno, trebalo da bude poklonjena deci pogođenoj ratovima i sukobima.

"Mir je danas očigledan, rat je postao nezamisliv, a to ne znači i nemoguć, zato smo se ovde okupili danas. Evropa mora nastaviti da ispunjava obećanje da će održati mir. Verujem da je to i dalje glavni i najvažniji cilj postojanja Evropske unije," rekao je Herman van Rompej, predsednik Evropskog saveta.

"Istinskog mira ne može biti ako su ljudi nisu uvereni u mir kao sastavni deo političkog sistema. Kada su sigurni da će se njihova osnovna prava poštovati, EU nije samo projekat mira među nacijama, to je vizija slobode i pravde," dodao je Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije.

Lideri EU obećali su, primajući nagradu, da će "ostati uz evro", ističući da je jedinstvena valuta jedan od najjačih simbola jedinstva u istoriji evropskog bloka.

2024 © - Vesti online