Ponedeljak 10.12.2012.
20:23
Srna

Šef Misije OEBS: Kosovu fale održiva rešenja

 Nema održivog rešenja za ljudska prava na Kosovu
 

Šlumberger je ukazao i da tenzije u nekim područjima ometaju proces povratka, te da su uprkos značajnim poboljšanjima u kosovskom regulativnom okviru "i dalje prisutni izazovi u zaštiti ljudskih i prava zajednica".

On je naglasio da se ranjive grupe kao što su kosovski Romi, Aškalije, Egipćani i osobe sa invaliditetom i dalje se suočavaju sa nejednakim tretmanom kada se obrate javnim institucijama i privatnom sektoru.

Nasilje u porodici nastavlja da uzima svoj danak na Kosovu, istakao je Šlumberger povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

On smatra da je ova godina bila posvećena nastojanju da se u javnom životu i političkom odlučivanju čuje glas žena, mladih, zajednica, osoba sa invaliditetom, te siromašnih i marginalizovanih.

Prema rečima Šlumbergera, žene, mladi i zajednice i dalje su nedovoljno zastupljeni i na centralnom i na na lokalnom nivou što im umanjuje mogućnost da se čuje njihov glas.

"Pozivam institucije na centralnom i lokalnom nivou da urade sve što je u njihovoj moći da efikasno primene zakonodavstvo koje se odnosi na ljudska prava i daju doprinos daljem razvoju multietničkog društva na Kosovu", rekao je Šlumberger.

2024 © - Vesti online