Utorak 11.12.2012.
08:00
Vestionline

Najluđi karavan ikada

Novi "audi RS6" je najluđi karavan koji je ekipa iz Ingolštadta do sada proizvela. Broj cilindara i zapremnina motora u odnosu na prethodnika smanjena je s petolitarskog V10 na četvorolitarski V8. Pala je i snaga, s 580 KS na 560 KS, ali je zato je okretni momenat skočio sa 650 Nm na 700 Nm između 1.750 i 5.500 o/min. To znači da će novi "RS6" bez većih problema iščupati kuću iz temelja, povući veće plovilo ili počupati nekoliko kvadrata asfalta.

Ubrzanje do stotke je pola sekunde kraće u odnosu na poslednji "RS6" i traje svega 3,9 sekundi. To je čak četiri desetine sekunde brže od aktuelnog BMW-a M5 i svega dve desetinke sporije od Lamborghini Gallarda!

Kupci će moći da biraju koliko brzo žele da voze. Osnovnom modelu brzina je elektronski ograničena na 250 km/h, paket dinamik povećava na 280 km/h, a s paketom dinamic plus RS6 juri 305 km/h.

Novi motor nije samo okretniji, on je i efikasniji pa troši do 40 odsto manje goriva, odnosno nešto manje od deset litara na sto kilometara u kombinovanom ciklusu. Biturbo punjena jedinica nudi i mogućnost automatskog isključivanja polovine cilindara prilikom krstarenja i ne preterano zahtevne vožnje da bi se dodatno uštedelo na gorivu.

Snaga se na sve četiri godine prenosi putem poslednje generacije sistema quattro i osmorobrzinskog automatizovanog menjača s dve spojke.

Početak prodaje najavljen je za sledeću godinu, a cena za sada nije definisana.

2024 © - Vesti online