Ponedeljak 10.12.2012.
16:56
Beta

"Ko je skinuo Tačija sa poternice?"

Drecun je istakao da je neophodno istražiti zašto vlasti Srbije nisu učinile sve da čelnici OVK budu osuđeni

"Ne možemo više ćutati, moramo saznati zašto nadležni u Srbiji nisu činili sve da se osude Ramuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj, Tači, Sulejman Seljimi - Sultan koji je sada ambasador u Albaniji", rekao je Drecun.

On je na tribini u organizaciji Udruženja porodica nestalih i ubijenih, povodom Međunarodnog Dana ljudskih prava rekao da je neophodno zatražiti odgovornost onih koji u Srbiji već 13 godina "pokušavaju da marginalizuju zločne i dokažu da je naša borba rezultirala masovnim zločinom nad Albancima, a da je borba OVK bila čista kao što Albanci tvrde".

"Video sam užasne stvari i nastaviću da intenzivno suočavam one koji su učinili da istina zataška... da se bar malo razotkrije istina o stradanju srpskog naroda i snaga bezbednosti na Kosovu", kazao je Drecun.

Drecun je rekao da ga zabrinjava to što su i država i narod učinili malo da zločinici dospeju na sud. Podsetio je da su vlasti u Srbiji nakon 5. oktobra iz zatvora oslobodile više od 1.000 Albanaca, među kojima braću Mazreku, osuđene na po 20 godina za terorizam i zločin nad civilima u logoru u Klečki.

"Oslobođeni su kao nekakvi politički zatvorenici... Neko sistematski pokušava da napravi otklon od zločina koji su počinili albanski kriminalci i zločinci", ocenio je Drecun.

Podsetio je da su anatemisani i proganjani mnogi koji su pokušali da upoznaju javnost sa zločinima nad Srbima, nealbancima i Albancima koje su takođe ubili pripadnici OVK.

Drecun je takođe naveo da mu je pre početka suđenja Ramušu Haradinaju rečeno da on neće biti osuđen jer ga štite SAD i Velika Britanija, i da u Beogradu ima najvise onih koji se protive da Haradinaj odgovara za zločine koje je počinio.

Po rečima Drecuna, oslobađajućoj presudi u Hagu je doprinelo i to što su nadležni iz Srbije Tribinalu dostavili nekoliko minuta neupotrebljivog materijala - o zločinu kod Radonjićkog jezera.

Drecun je ocenio da u Tribunalu nema pravde i da "onaj ko finansira, diktira i istinu i pravdu". Po njegovim recima, očigledno su ljudska prava i pravda privilegija moćnih i bogatih.

Drecun je govorio na tribini "Zločini nad Srbima na Kosovu i Metohiji i trgovina njihovim organima" u organizaciji Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu, na kojoj su mišljenje izneli i zamenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović i predsednik komisije za nestale Veljko Odalović.

2024 © - Vesti online