Ponedeljak 10.12.2012.
15:33
RTS

Stojiljković: Sve stranke kršile zakon

Predsednik odbora Agencije Zoran Stojiljković
 

Sve stranke u Srbiji zaobilazile su Zakon o finansiranju političkih stranaka u prethodnoj izbornoj kampanji i zato će Agencija za borbu protiv korupcije podneti više prekršajnih prijava, izjavio je predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković.

Stojiljković je najavio da će Agencija o svim pokrenutim postupcima po osnovu nepodnošenja izveštaja o troškovima kampanje obavestiti i tužilaštvo zbog mogućnosti da u takvim slučajevima postoji i krivična odgovornost.

"Stranke su pokazale začuđujuću ravnodušnost prema podnošenju izveštaja o finansiranju i pravu građana da znaju ko daje novac strankama", rekao je Stojiljković u Palati Srbija na predstavljaju izveštaja Agencije o finansiranju izborne kampanje 2012. godine.

Stojiljković je naveo da su stranke u kampanji za parlamentarne i predsedničke izbore potrošile oko 26 miliona evra, od kojih je više od 17 miliona evra obezbeđeno iz javnih izvora, odnosno iz republičkog budžeta.

"Kampanje nisu bile naročito skupe i koštale su oko šest evra po biraču", rekao je Stojiljković i naglasio da je cilj Agencije za borbu protiv korupcije da utvrdi kako izborne kampanje utiču na tokove novca u politici.

"To je relativno mali novac, ali u izbornoj kampanji se uspostavljaju veze oko tendera, nabavki i ulazi se u sivu ekonomiju, i to je rodno mesto zavodljivog delovanja novca na politiku", rekao je Stojiljković.

On je naveo da su stranke u kampanji za parlamentarne izbore više od polovine novca dobile iz javnih izvora, a na predsedničkim izborima oko 85 odsto.

"Gotovo trećina prihoda stranaka na parlamentarnim izborima dolazi od kredita koje su stranke uzimale, često pod nekomercijalnim uslovima i od banaka koje su u većinskom državnom vlasništvu. To može da bude problem, dok je dosta skromno učešće privatnih donacija pravnih i fizičkih lica", rekao je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, očigledno je da stranke same sebe finansiraju ili određuju kanale finansiranja.

Stojiljković je najavio da će u januaru Agencija za borbu protiv korupcije predstaviti izveštaj u kojem su ukršteni podaci iz izveštaja koje su stranke podnele i rezultati monitoringa Agencije, a da će u februaru biti predstavljen izveštaj o prilozima 6.000 fizičkih lica i 200 firmi.

2024 © - Vesti online