Ponedeljak 10.12.2012.
13:55
Jutarnji

Brisel Hrvatskoj: Umesto što slavite Gotovinu jurite zločince

Slavlje u Zagrebu prilikom oslobađanja generala
 

Evropska unija u izveštaju o Hrvatskoj navodi "specifične preporuke" koje daje u 

10 tačaka. Kako je objavio Jutarnji list, EU ističe da je za Hrvatsku ključno da se fokusira na tih 10 pitanja. 

Hrvatska se poziva da nastavi da gradi dobrosusedske odnose i da u tom pravcu igra aktivnu ulogu. Kako kaže izvor Jutarnjeg u Briselu, EU će pozvati Hrvatsku da posebnu važnost prida suđenjima za ratne zločine. U nekim krugovima u Evropskoj uniji euforija posle oslobađajućih presuda generalima Gotovini i Markaču izazvala je dozu zabrinutosti.

Hrvatska će u zaključcima biti pozvana da "uloži dodatne napore za rešavanje nekažnjivosti za ratne zločine putem nepristranog procesuiranja slučajeva koji još nisu rešeni". EU napominje da i dalje važi obaveza Hrvatske da "nastavi punu saradnju s Haškim sudom".


Diplomatski izvori u EU kažu da će sada, kada se zna da pred Haškim sudom neće biti više ni jednog slučaja za zločine počinjene u Hrvatskoj, neke države povećati interes za praćenje suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima.

Kažu da se pod "nastavkom pune saradnje s Haškim sudom" misli i na preuzimanje materijala iz tog suda koji bi se mogli koristiti za pokretanje procesa pred domaćim sudovima.

2024 © - Vesti online