Ponedeljak 10.12.2012.
13:37
aljazeera.net

Tablet računari umesto knjiga u školama

Umesto školskog pribora, učenici koriste tablet računare u institutu Ikaros u blizini Milana
 

Pilot projekat je lokalna vlada finansirala s gotovo šest miliona evra.

Međutim, da to ne bi bile bačene pare, neophodno je da profesori naprave značajnije promene u odnosu na klasične metode predavanja.

Trebalo vreme da se svi naviknu

Profesori svoja predavanja takođe moraju da spremaju na Ajpedima, iako sam tok predavanja može da se promeni tokom nastave u zavisnosti od aktivnosti učenika.

"Ideja je da učenicima pružimo proaktivno obrazovanje, gde su oni protagonisti, a ne samo pasivni posmatrači. Ajped ima potencijala da postigne upravo to, jer omogućuje učenicima da traže informacije na internetu tokom nastave, a ne tek kad dođu kući. Takođe, na nastavi prave grafikone, pišu beleške, a predavanje mogu i da snimaju", objašnjava direktor škole.

Neophodne promene u odnosu na klasične metode predavanja: Profesori na Ajpedima spremaju predavanje, s mogućnošću izmene istog na času
 

Plan Evropske komisije (EK) je da se slična tehnologija uvede u sve učionice evropskih škola do 2020. godine, tako da je pažnja tehnoloških eksperata sada usmerena na Institut Ikaros, odnosno da li će ispuniti obećanja i dokazati da je tehnologija smer u kojem obrazovanje treba da ide.

2024 © - Vesti online