Ponedeljak 10.12.2012.
12:16
B92

"Preambulom smo vezali sebi ruke"

Lider SPO: Vuk Drašković
 

"Od naroda se krije istina, činjenice koje nisu drage, ali koje ne možemo promeniti. Rezolucijom 1244 je Srbiji oduzet svaki vid suvereniteta nad Kosovom", kaže on.

Drašković je u "Kažiprstu" na B92 rekao da što pre narod sazna sve o nametnutim rešenjima, pre će "kamen oko vrata biti skinut", i da treba podržati ono što govori Ivica Dačić jer on "izdaje laži o Kosovu".

"Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom Srbija je potpisala potpuni gubitak državnog suvereniteta nad Kosovom. Aneksima iz Rambujea i drugi aneksima, koji se skrivaju od naroda, kosovski Albanci su dobili pravo na samoopredeljenje i otcepljenje. Oni su to i iskoristili", rekao je Drašković.

On je istakao da je i Međunarodni sud pravde presudio da proglašenje nezavisnosti Kosova nije protivno međunarodnom pravu, a iznad njega nema drugog suda.

"Mi te činjenice ne možemo promeniti. Bili smo toga svesni i kada smo donosili Ustav. Naravno da dogovori Beograda i Prištine nisu u skladu sa Ustavom, a ako Ustavni sud to kaže, onda mora i da kaže da je neustavna i stvarnost na Kosovu i Metohiji", rekao je Drašković.

On je rekao da ako se tako posmatra, onda se mora naložiti državnim organima uspostavljanje stvarnosti u skladu sa ustavom, a to bi "značilo novi rat i slanje specijalaca na Kosovo i desant padobranaca na granicu sa Albanijom".

"Pred nama su dva puta. Prvi je da podignemo Berlinski zid pred EU i držimo se preambule, što znači da Kosovo nećemo povratiti, a Srba na Kosovu biti neće, dok će Srbija nazadovati ekonomski, politički, demografski, i da ćemo ući u neviđene probleme i kao nacija i kao država. Drugi put je da Srbija uđe u EU. Opet nećemo povratiti Kosovo, ali to znači da ćemo kullturnu i religijsku baštinu najčvršće vezati za Srbiju. To znači da će ovi prelazi biti privremeni, jer granica više biti neće kada Srbija uđe u EU i sa sobom povuče Kosovo. Srbija će se tako po evropskim pravilima vraćati na Kosovo robom, kulturom, svojim uticajem...", smatra Drašković.

2024 © - Vesti online