Utorak 11.12.2012.
01:05
E.V. i agencije

Sibir stigao u Evropu

Bitka sa snegom: Zimska služba na deonici Berlin - Potsdam
 

Andreas Fridrih, portparol nemačke meteorološke službe, najavljuje teške zimske uslove. "Sav sneg koji padne ostaje na putevima, jer su temperature veoma niske, a tako će ostati i narednih dana."


U glavnom gradu je zabeležena i prva žrtva zime - u dvorištu stambene zgrade u četvrti Krojcberg se na temperaturi od oko minus 10 stepeni smrzao 50-godišnji muškarac koji je bio pijan i za kojeg se pretpostavlja da je bio beskućnik.
Najniže temperature su protekle noći zabeležene u alpskim predelima na jugu Nemačke - preko minus 20 stepeni.

Bern: Biciklom i po zimi
 


I na severu je ledeno, pa je samo u Hamburgu u noći između subote i nedelje bilo 25 udesa. Na najvišem vrhu u Hesenu, Vezerkrupe, u toku vikenda palo je preko 30 centimetara snega, a na skijaškim stazama u Saksoniji ima ga preko pola metra.


Žestok mraz ovog vikenda bio je i u Češkoj, gde su noću temperature padale i na minus 27 stepeni, a taj hladni talas odneo je tri života na istoku i severoistoku zemlje. Od mraza su stradala i trojica muškaraca u susednoj Poljskoj.

Led na pistama

Zimsko vreme otežalo je i vazdušni saobraćaj na aerodromu u Frankfurtu. Bilo je zakašnjenja kod mnogih poletanja i sletanja, a neki letovi su morali da budu otkazani. Preporučeno je svim putnicima koji kreću na ovaj aerodrom da pre polaska provere na internetu red letenja i obaveste se o eventualnim izmenama. Slično upozorenje izdali su i aerodromi u Berlinu, gde su službe čistile piste tokom cele noći. Ovakvo vreme ostaće i tokom naredne nedelje, kažu meteorolozi.


U Švajcarskoj je tokom vikenda, noću zabeležena najniža temperatura od skoro 30 stepeni ispod nule. U Kantonu Švic (centralnom delu zemlje) bilo je minus 29,3 stepena, a u skijaškom centru Sent Moric, temperatura je bila minus 23. Zbog jakih snežnih padavina data je uzbuna zbog mogućih lavina u alpskom području.

2020 © - Vesti online