Ponedeljak 10.12.2012.
10:37
Danas

Datum ne pre juna

Srbija će još da se načeka na dobijanje datuma o početku pregovora sa EU
 

Savet ministara spoljnih poslova EU na zasedanju danas i sutra u Briselu razmatraće, između ostalog, napredak Srbije u procesu evropske integracije i nacrtom zaključaka, koji je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost poslala šefovima diplomatije zemalja članica, nije predviđeno donošenje odluke o davanju datuma početka pregovora o pristupanju Srbije, rekli su Danasu izvori iz Evropske komisije u Briselu.

U nacrtu zaključaka, Savet je saglasan sa stavom EK da Srbija nastavlja da ispunjava kriterijume u procesu integracije i navodi da Beograd treba da nastavi sa angažmanom u regionalnoj saradnji i jačanjem odnosa sa susednim zemljama. Naglašava se važnost uspostavljanja "održivih odnosa" Srbije i Kosova, koji bi postepeno napredovali do njihove "pune normalizacije".

"Teško da ćete dobiti datum u decembru, lakše na proleće"

Savet EU će, kako prenose izvori beogradskog dnevnika iz EK, zahtevati dalje poboljšanje odnosa Srbije i Kosova, gde se podrazumeva "nepovratan napredak ka uspostavljanju struktura na severu Kosova koje će moći da ispune potrebe lokalnog stanovništva u pogledu bezbednosti i pravosuđa, u skladu s međunarodnim obavezama Srbije i tako da se osigura funkcionalnost jedinstvenog institucionalnog i administrativnog uređenja na Kosovu“.

Ministri spoljnih poslova EU će, kako se sugeriše iz kabineta Eštonove, takođe naglasiti potrebu da Srbija sarađuje sa Euleksom, uključujući potpunu funkcionalnost suda u Kosovskoj Mitrovici. Takođe se poziva Beograd da primeni sve sporazume iz dijaloga s Prištinom i nastavi konstruktivni angažman u tom procesu.

Savet EU pozdravlja angažman Dačića i Tačija

Savet EU će na zasedanju, kažu Danasovi izvori iz EK, pozdraviti angažman premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija u dijalogu i do sada postignute rezultate, pre svega u pogledu primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM). Takođe pozdravlja se odluka da počnu s radom "oficiri za vezu", čije će kancelarije biti u kancelarijama EU u Beogradu i Prištini.

Savet očekuje da Srbija i Kosovo nastave i unaprede svoj angažman u svim oblastima njihovih međusobnih odnosa, navodi se u nacrtu zaključaka.

2024 © - Vesti online