Ponedeljak 10.12.2012.
02:21
Večernje novosti

Snežno nevreme odnelo tri života

Sneg paralisao Srbiju i odneo tri života
 

Nevreme je zahvatilo veći deo zemlje i, kao po običaju, iznenadilo putare. Sneg je padao više od 24 sata, a najviše u Bačkoj, Banatu, zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji. Mnogi putni pravci su satima bili u prekidu, brojni putnici zavejani i, samo zahvaljujući solidarnosti onih koji su se našli u nevolji izbegnuta je veća tragedija.

Pročitajte još:

* Zavejano deset sela na Suvoboru. Smetovi snega i kolone vozila u Vojvodini

Od posledica smrzavanja u novosadskom naselju Vrbak u subotu veče je preminuo je Radivoj Maletić (60). U selu Ravni Topolovac od hladnoće je preminuo Borislav Vejinović, izjavio je komandant Štaba za vanredne situacije u opštini Žitište Dušan Milićev.

Vejinović je pronađen mrtav u nedelju u dvorištu susedove kuće, gde je, kako se pretpostavlja, sinoć pao. Na putu Lapoš - Kula - Vrbas, četiri kilometra od Kule, pronađeno je telo muškarca pored bicikla. Kasnije je ustanovljeno da se radi o Jovanu Hedešiju (65). Nezvanično, reč je o smrzavanju.

Obustava teretnog saobraćaja

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, u dogovoru sa saobraćajnom policijom MUP Srbije, doneli su odluku da se prilikom snežnih padavina obustavi teretni saobraćaj na našim putevima. Odluka je doneta da bi se u ionako teškim zimskim uslovima izbegli veći, nepredviđeni zastoji u saobraćaju. Ministar Mrkonjić je upozorio da se vozači striktno pridržavaju obaveze da im vozila budu propisno opremljena. - Moram da pohvalim naše putare koji su celu proteklu noć proveli na terenu čisteći sneg i pomažući onima koji su bili zavejani i najviše ugroženi snežnom nepogodom", izjavio je Mrkonjić posle obilaska auto-puta ka mađarskoj granici.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da su posledice snežnih padavina najteže u Vojvodini na lokalnim, regionalnim putevima i auto-putu i dodao da je do sada evakuisana 661 osoba od čega 30 dece.

Sneg praćen snažnim vetrom koji je neprekidno padao više od 20 sati, paralisao je najvažnije putne pravce na severu Bačke. Na auto-putu E75 od Horgoša do Novog Sada, u blizini Bačke Topole, stvorila se kolona duga više od 11 kilometara, u kojoj se satima nalazilo više stotina vozila. Satima je bio blokiran i magistralni put M22, od Bačke Topole do Feketića, gde su snežni smetovi bili veći od jednog metra.

U svojim automobilima više od 17 sati bilo je zavejano više stotina putnika, među kojima je bilo i male dece. Zastoje su prouzrokovala teretna vozila koja su blokirala put, te do njih nisu mogla da dođu ni vozila za čišćenje snega, ni pomoć. Vatrogasci su na četiri mesta probili ogradu auto-puta i omogućili zaglavljenim vozilima da pređu na suprotnu stranu i vrate se nazad u pravcu Subotice.

"Sneg nas je pratio od Mađarske, granicu smo prešli bez problema, a onda nas je kod Bačke Topole sačekala prava drama", kaže za beogradske Večernje novosti Vrbašanin Gojko M., koji se sa porodicom vraćao iz Beča. "Satima smo stajali, deca ogladnela i pregladnela, možete zamisliti... Sva sreća da sam krenuo punog rezervoara, inače bismo ostali i bez grejanja."

Automobili su se morali gurati, narod se smrzavao, a hranu i vodu zamenio im je sneg.

2024 © - Vesti online