Petak 10.12.2010.
00:04
Beta, Danas

Kirbi: Ima dosta da se radi u Srbiji na ljudskim pravima

Kritikuje otkazivanje gej parade: Majkl Kirbi
 

"Ovo su upravo prava koja UN ističu ovog 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Jasno je da ima dosta da se radi. Mnogi raseljeni sa Kosova se iznova suočavaju sa izazovima kada pokušaju da dobiju dokumenta bez kojih nemaju pristup osnovnim uslugama. Ljudi sa invaliditetom tek treba da budu potpuno integrisani i prihvaćeni u širem društvu", naveo je Kirbi u autorskom članku za beogradski Danas.

Kirbi je u članku napisanom povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, ocenio da je da je Srbija, iz ugla SAD, u poslednjoj deceniji postigla mnogo u oblasti ljudskih prava "i šire".

"Nova srpska Vlada je preduzela konkretne korake u smislu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što bi trebalo da podstakne veću stabilnost i poštovanje ljudskih prava u čitavom regionu", naveo je Kirbi.

Podsetio je da je Srbija multietničko društvo i da je zbog toga posebno važno promovisati toleranciju i prihvatanje različitosti kao fundamentalnih vrednosti.

"Posvećenost zemlje članstvu u EU i vrednostima koje prate ovo članstvo obezbedila je jak podsticaj započinjanju reforme ekonomije, unapređenju demokratskih principa i nastavku procesa pomirenja među susedima. SAD čvrsto podržavaju sve ove korake", naveo je Kirbi.

Kirbi je istakao da je suština Univerzalne povelje o ljudskim pravima sadržana u moćnoj poruci: Ljudska prava nisu poklon koji moćnici daju pojedincima, gde su neki pojedinci uspešniji u ostvarivanju prava nego drugi.

Članice UN su 10. decembra 1948. godine jednoglasno usvojile Univerzalnu povelju o ljudskim pravima.

2024 © - Vesti online