Nedelja 09.12.2012.
22:17
Večernje novosti

Grubješić: Ne može više i Kosovo i EU

Suzana Grubješić: EU nije cilj sama po sebi, već sredstvo za modernizaciju Srbije
 


Ovo je za ”Večernje novosti” izjavila Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije za evrpske integracije uoči posete Briselu. Potpredsednica vlade boraviće u višednevnoj zvaničnoj poseti sedištu evropske administarcije, gde će se sastati sa vodećim evropskim političarima i ministrima spoljnih poslova EU.


Grubješićeva ističe da je normalizacija odnosa sa Prištinom uslov koji Srbija mora da ispuni ukoliko želi da u najskorije vreme otpočne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.
 

Građani će u sve imati uvid

Ozbiljno i timski radimo na konkretnim merama, a građani će imati puni uvid u svaki segment evropskih integracija. Moram da naglasim da, za razliku od ranijeg perioda, evropske integracije sada nisu ničiji partijski monopol, već državni posao koji svi zajedno radimo - kaže Suzana Grubješić.

- Normalizacija ne podrazumeva priznanje nezavisnosti Kosova i to je jasno svim stranama u dijalogu - naglašava ona. - Ali, normalizacija jeste primena sporazuma o pečatu, katastru, matičnim knjigama i diplomama, o svemu što na bilo koji način olakšava svakodnevni život ljudi na Kosovu. Normalizacija jeste i otvaranje političkog dijaloga i primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. Normalizacija je i nalaženje rešenja za sever Kosova i imovinsko-svojinska pitanja i povratak prognanih Srba i ostalih nealbanaca.


Grubješićeva podseća da je Vlada Srbije na poslednjoj sednici usvojila akcioni plan, kako je ranije i najavljivano.


- Taj plan će biti dostupan javnosti koja će, takođe, moći da proverava u kojoj meri se operativno primenjuju preporuke EK - kaže naša sagovornica. - Suština je da su Srbiji unutrašnje reforme preko potrebne ne zato što ih traži Brisel, nego zato što ih traže građani Srbije. One su nužne u svim segmentima, od njih su najvažniji ekonomija, pravosuđe i borba protiv korupcije i kriminala. Neće Evropa rešiti naše probleme, to moramo mi sami. EU nije cilj sama po sebi, već sredstvo za modernizaciju Srbije i bolji život naših građana.

2024 © - Vesti online