Nedelja 09.12.2012.
16:07
Beta

Region zavejan

Foto: Arhiva
 

Crna Gora trpi udar mećave

Nevreme koje je zahvatilo Crnu Goru donelo je snežne padavine i jak olujni vetar, koji su prouzrokovali nagli pad temperature, posebno na severu te države, pa je tako na Žabljaku u devet sati izmereno minus 12 stepeni. Sneg i poledica prouzrokovali su problem u saobraćaju, posebno na severu Crne Gore, zbog čega je iz Auto-moto saveza savetovano vozačima da izbegavaju putovanja.

Kakva je situacija u Srbiji pročitajte ovde

Put Šavnik-Žabljak zatvoren je za saobraćaj svih vrsta vozila, zbog mećave i jakih udara vetra. Magistralni put Podgorica-Ribarevine zatvoren je za saobraćanje šlepera i kamiona sa prikolicom.

BiH očekuje još veći pad temperature

U skoro svim delovima Bosne i Hercegovine sneg od jutros pada slabijim intezitetom, ali zbog velikih padavina tokom jučerašnjeg dana i protekle noći snežni pokrivač negde, poput Bjelašnice, iznosi i 78 centimetara. Na Kupresu je visina snega 50 centimetara, na Čemernu 47, u Bihaću 38, u Sarajevu 20 sentimetara, a u Banjaluci osam.

Meteorolozi su najavili da će u BiH i danas biti hladno, sa temperaturom ispod nule, ali da na severozapadu i jugozapadu zemlje neće biti padavina. Očekuje se nagli pad temperature tokom noći sa nedelje na ponedeljak, 9. i 10. decembra, kada bi temperature mogla da padne i do minus 15 stepeni, a na planinama do minus 20 stepeni.

Sneg je izazvao problem u snabdevanju strujom, pa je dobar deo seoskih područja u Gacku i Nevesinju ostao bez struje.

Najniža temperatura vazduha izmerena jutros je minus 18 stepeni na Bjelašnici, a u Sarajevu i Banjaluci minus sedam, odnosno minus tri stepena Celzijusa. Na graničnom prijelazu Bosne i Hercegovine s Hrvatskom Izačić je zabranjen saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i za šlepere.

Slovenija bez padavina, i dalje haos na putevima

U Sloveniji su snežne padavine prestale danas i sija sunce, ali nakon jučerašnjeg haosa na putevima saobraćajna policija upozorava vozače na opreznu vožnju zbog ekipa koje čiste saobraćajnice od snega i posipaju ih solju.

 

Saobraćajni kolaps u Hrvatskoj

U većem delu Hrvatske sneg je prestao da pada, ali su jutros u zemlji izmerene veoma niske temperature koje će se, prema prognozama, zadržati sve do idućeg vikenda. Hrvatska radiotelevizija javila je da su od napora tokom čišćenja snega umrle tri starije osobe u Osijeku i Valpovu u Slavoniji, i jedna prilikom čišćenja snega u Pitomači u Virovitičko-podravskoj županiji. Najhladnije je jutros bilo na Zavižanu na Velebitu gde je izmerene -14 stepeni, u Karlovcu i Ogulinu -11, a na zagrebačkom Sljemenu -10 stepeni.

U glavnom gradu Hrvatske velike količine snega izazvale su juče pravi saobraćajni kolaps. Zagrebački vatrogasci su intervenisali više od 20 puta uklanjajući srušena stabla i grane sa saobraćajnika.

Makedonija uglavnom prohodna

Na svim magistralnim i regionalnim putevima u Makedoniji saobraćaj se odvija u težim uslovima zbog vlažnih kolovoza. Sneg ima na putevima u zapadnoj i jugozapadnoj Makedoniji. Iz auto-moto saveza navode da su svi putevi prohodni i da nema većih zastoja ali da sneg pada na putu prema Gostivaru, Strugi a najviše prema Kičevu gde lokalni mediji javljaju da je saobraćaj u zastoju zbog nerasčišćenog kolovoza.

U Skoplju sneg je počeo da pada jutros ali nema zastoja u saobraćaju.

2024 © - Vesti online