Nedelja 09.12.2012.
15:21
Beta

Jarinje grade uprkos snegu

Prelaz Jarinje
 

Sporazumom, čiju su primenu usaglasili premijer Srbije Ivica Dačić I privremeni premijer Kosova Hašim Tači predviđeno je da ujutru počne probna primena ovog sporazuma na prelazima Jarinje I Merdare, dok će na ostala dva prelaza - na Beloj zemlji i na Brnjaku početi da se primenjuje do kraja godine.

Prelaz Jarinje je privremeno, zbog geografskih karakteristika terena, pomeren unutar teritorije centralne Srbije, dok je prelaz Merdare uvučen stotinak metara na područje Kosova.

Lokacija ostala dva prelaza još nije definisana, ali su kosovski zvaničnici najavili da će prelaz Bela zemlja biti pomeren prema centralnoj Srbiji, a Brnjak unutar Kosova.

U odnosu na postojeći sistem koji se primenjuje na administrativnim prelazima, jedina izmena će se sastojati u tome što će pripadnici kosovske i srpske policije biti smešteni u jednom objektu, podeljenom staklenim šalterima preko kojih će jedni drugima prosleđivati dokumentaciju putnika i vozila.

Briselskim sporazumom predviđeno je da će na Jarinju pripadnici kosovske i srpske policije pod neposrednim nadzorom vršiti kontrolu prometa robe i putnika, a da će se carina za robu koja ide južno od Ibra na Kosovu naplaćivati u južnom delu Kosovske Mitrovice, dok će se carina na robu koja ide sa Kosova put centralne Srbije naplaćivati u Nišu.

Vlada Srbije garantuje da Srbi neće morati da menjaju srpska za kosovska dokumenta i da će sporazum biti suspendovan ako Priština ili neka druga strana jednostrano pokuša da preduzme bilo kakve akcije suprotne Briselskom sporazumu.

2021 © - Vesti online