Subota 08.12.2012.
20:49
Beta

Sneg bez milosti zavejava Srbiju

 

Sneg je u subotu prekrio većinu gradova u Srbiji, ali na putevima, prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije Predraga Marića, problema ima samo u Vojvodini gde su teretna vozila blokirala automobile i autobuse, pa se u opštini Sombor formirala kolona od pedesetak vozila.

Spaseno 16 putnika, od toga sedmoro dece

Sedmoro dece evakuisano je u subotu uveče iz zavejanih vozila na putu kod Odžaka, a još devetoro putnika je prebačeno na sigurno iz svojih automobila zaglavljenih u snegu u opštini Kaniža, rečeno je aegenciji Beta u Sektoru za vanredne situacije. Vozila su zavejana zbog snežnih nanosa u opštini Kanjiža na pravcu Orom Subotica i Odžaci Ratkovo.

Prema Marićevim rečima, ekipe rade na izvlačenju vozila i putnika iz kolona koje su se formirle na putu Kljaićevo Sivac, Čoka-Ostojevićevo i Kikinda i Velikog Banatskog Sela.


"Pokazalo se kao i u februaru, (kada je u zemlji zbog senega bila proglašena vanredna situacija) da bi teretni sabraćaj trebalo ograničiti u ovakvim sitaucijama", kazao je Marić agenciji Beta.


Republički Hidrometeorološki zavod saopštio je da se tokom večeri i u nedelju očekuje da visina snežnog pokrivača u mnogim mestima pređe 20 centimetara. Iz Zavoda je ukazano i na to da će u košavskom području i na planinama duvati jak, a povremeno i olujni jugoistocni vetar sa udarima i preko 20 metara u sekundi.

Beograd osvanuo pod snegom

Beograd je u subotu ujutru osvanuo pod snegom. U glavnom gradu duva jači vetar, a sve glavne saobraćajnice prohodne su i za sada nema većih gužvi i zastoja. Toplana će, kako je najavljeno, zbog zahlađenja, grejati celu noć.


Jak sneg praćen vetrom pada od jutros u Novom Sadu i otežava funkcionisanje grada. Iako se hladonće nisu spustile značajnije ispd nule, zbog zime je umro R.M. (60) iz Novog Sada. On je jutros pronađen mrtav u kući u naselju Vrbak, a pretpostavlja se da nije naložio vatru, da je zaspao i tokom noći se smrzao.


U pojedinim delovima Zrenjanina i okolnim selima, jaki udari vetra izazivali su prekide struje.


Snežne padavine u Timočkoj krajini vozacima pricinjavaju teškoće u saobracaju, a najteže je na putu Bor-Zagubica preko Crnog vrha gde snežni nanosi dosežu visinu od jednog metra. Sneg je u Užicu počeo da pada danas oko 14 sati. U Jablaničkom okrugu se snežni pokrivač od 5 do 10 centimetara može videti samo na podrucju Vlasinskog jezera i Crne Trave.


Prema prognozi, u Srbiji će u nedelju biti oblačno, vetrovito i hladno, mestimično sa snegom, uz povećanje visine snežnog pokrivača. Posle podne u zapadnim, a do kraja dana i tokom noći i u ostalim krajevima očekuje se slabljenje i postepen prestanak padavina.


Jutarnja temperatura biće od minus pet do nula, a najviša dnevna od minus tri do jedan stepen.

2024 © - Vesti online