Subota 08.12.2012.
11:41
Vestionline, Telegraf.rs

MOK optužio Višackog za preprodaju karata

Vlade Divac i Đorđe Višacki (desno)

Đorđe Višacki, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije optužen je od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta da je narušio ugled te organizacije, svojim umešanošću u skandal sa preprodavanjem karata za Olimpijske igre u Londonu.

"Posle uzimanja u obzir svih dokaza i njegovih zapažanja, Etička komisija donosi zaključak da je time što je pristao da diskutuje o neovlašćenoj prodaji karata gospodin Đorđe Višacki prekršio kod ponašanja Međunarodnog olimpijskog komiteta i Sporazum o prodaji karata, i posebno svoju obavezu da nadgleda ovlašćenog prodavca karata, iako je njegovo ponašanje možda samo posledica manjka opreza", stoji u saopštenju Etičke komisije MOK.

Višacki je jedan od pet zvaničnika iz četiri zemlje (Srbija, Grčka, Malta i Litvanija) za koje se tvrdi da su učestvovali u nelegalnoj prodaji karata, a do otkrića su došli novinari “Sandej tajmsa” na tajnom zadatku.

Međunarodni olimpijski komitet, inače, po pravilu 59 Olimpijske povelje, nema ovlašćenja da kažnjava pojedince u nacionalnim olimpijskim komitetima. Kazne mogu da izreknu jedino nacionalni komiteti, a ako akcija izostane Izvršni odbor MOK može da uskrati akreditaciju za događaje poput olimpijskih igara.

2024 © - Vesti online