Subota 08.12.2012.
09:14
Beta

Živković: Nastavićemo tamo gde je DS stao 2004.

Ovde potpis

"Nova stranka, za koju još nismo odabrali ime, nastaviće tamo gde je DS stala 2004., godinu dana nakon ubistva Zorana Đinđića", rekao je Živković listu beogradski Danas.

Živković koji je i bivši premijer Srbije, naveo je da bi trebalo promeniti način izbora narodnih poslanika, gradonačelnika, kao i način formiranja vlade.

"Parlament treba da ima 150 poslanika i da se oni biraju kombinovanim izbornim sistemom. Sto poslanika da se bira većinskim sistemom, gde će građi imati ime i prezime kandidata za koga će glasati, dok 50 ostalih treba birati po proporcionalnom sistemu", rekao je Živković.

Živković je ocenio i da premijer treba da ima veću odgovornost i da mu se omogući da sam smenjuje ministre, dok, predsednika Republike, kako je naveo, treba da bira Skupština i da to bude osoba bez partijske funkcije.

"Za razliku od drugih stranaka, ova neće lagati. Građani Srbije moraju da se suoče s istinom i da se ne drže u kolektivnoj hipnozi", rekao je Živković.

Govoreći o politici Vlade Srbije prema Kosovu, Živković je kazao da je Kosovo defakto nezavisno, i da to što premijer Srbije Ivica Dačić pregovara s premijerom Kosova Hašimom Tačijem "predstavlja činjenično priznavanje nezavisnosti Kosova".

2024 © - Vesti online