Petak 07.12.2012.
17:37
Beta

Srpski policajac: VRS agresor, Sarajlije terorisane

Na suđenju Ratku Mladiću srpski policajac, kao svedok, tvrdi da je VRS terorisala Sarajlije
 


Mioković, koji je na pitanje tužioca potvrdio da je po nacionalnosti Srbin, bio je šef tima sarajevske policije koji je obavio uviđaje i sproveo istrage o tim incidentima. Od kraja 1993. do kraja rata 1995, kako je rekao, obavio je uviđaje o "više od 100" eksplozija granata, kao i o "stotinjak" snajperskih napada.


"Osim tragičnih posledica, ovaj vid delovanja je imao karakteristike tipične za terorizam, za terorisanje stanovništva, ako uzmemo u obzir osnovnu definiciju terorizma da se postupkom koji se radi izaziva strah i panika radi postizanja nekog vojnog ili političkog cilja", ocenio je Mioković, koji je iskaz dao skrivenog lika.


Bivši komandant VRS, general Mladić (69) optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.


Činjenicu da je u svojim izveštajima navodio da su projektili bili ispaljeni sa "agresorskih položaja", Mioković je objasnio rečima:


"Sarajevo je četiri godine bilo u opsadi i bilo je napadano. Van svake razumne sumnje je da je to činila VRS. Onaj koji napada je napadač. U ratnom kontekstu, izraz agresor je primereniji nego napadač".


Svedok je izjavio da je istragom utvrđeno da su tri granate, koje su 8. novembra 1994, u Livanjskoj ulici u Sarajevu ubile troje civila, od kojih su dvoje bili maloletni brat i sestra, ispaljene sa položaja VRS. Granate su na skoro isto mesto pale u razmaku od pola sata.


Po izjavi Miokovića, i hici koji su 23. novembra 1994. bili ispaljeni na dva tramvaja u centru Sarajeva doleteli su, po nalazima istrage, sa Grbavice, gde su bila snajperska gnezda snaga bosanskih Srba. U jednom od tramvaja dve osobe su bile ranjene, a u drugom je jedan građanin ubijen, a troje je bilo ranjeno.


I trećeg dana marta 1995. snajperi sa Grbavice ranili su nekoliko osoba u tramvaju u centru grada, posvedočio je Mioković.


Kazao je i da je posle rata, prilikom pretresa zgrada na Grbavici, u jednom neboderu pronašao desetak snajperskih položaja s jasnim pogledom na centar grada. Tužioci su prikazali fotografije načinjene na nekim od pronađenih lokacija.


Mioković je izjavio da su tramvaji u Sarajevu saobraćali "veoma retko", tokom primirja, ali da je to trajalo "vrlo kratko" zbog snajperskih napada, a da su posledice bile "nažalost tragične - pogibije i teška ranjavanja građana".


Prema rečima svedoka, u sarajevskoj policiji je tokom rata radilo "20 do 25 odsto ljudi koji nisu bili Muslimani".


Odbrana generala Mladića (69) svedoka će unakrsno ispitivati u idući ponedeljak, 10. decembra.

2024 © - Vesti online