Petak 07.12.2012.
15:08
Beta

Jovanović: Nema prostora za novo laganje

Kosovo nije samo problem vladajuće koalicije već je problem i crkve, SANU, celokupne javnosti i svakog odgovornog čoveka: Jovanović
 

"Realnost je nemilosrdna i ona nas ostavlja bez izbora. Nema više platformi o Kosovu koje mogu bilo šta promeniti u poziciji srpskog naroda koji tamo ostaje i jedino što nam ostaje je nova politika, a nje nema jer je očigledno prisutna nemoć u krugu onih koji su dužni da je formulišu", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Zbog toga su građani, kako je dodao, i dalje taoci te besmislene igre reči da li je neko carinski svedok ili carinik i da li je to granica ili adminstrativna linija.

Jovanović je kazao da Kosovo nije samo problem vladajuće koalicije i da se o tome ne može razgovarati isključivo u parlamentu jer je Kosovo problem i crkve, SANU, celokupne javnosti i svakog odgovornog čoveka.

"Biće teško primeniti sporazum o prelazima"

"Ono što smo dužni u parlamentu je istina prema ljudima koji ostaju na Kosovu da žive a potom i prema svima koji su danas u Srbiji svedoci tog čudnog odnosa. U sebi vrlo dobro znamo sta se sa Kosovom desilo ali nas pri tom ta činjenica ni nakakav način ne obavezuje da se ponašamo u skladu sa tim što o Kosovu znamo", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, teret kosovskog problema se ne sme preneti na sledeće generacije, a priča o platformi je traženje alibija.

"Mi smo svoje priče o Kosovu ispričali i ostaje da uradimo samo ono što nam je nametnuto i makar u tome je Dačić u pravu. Očigledno da smo došli do kraja i da to znaju Srbi na Kosovu, da to znaju naši lideri ali da još nemaju dovoljno političke hrabrosti da to društvu kažu", kazao je Jovanović i dodao da nikada nije bilo moguće staviti na isti nivo Kosovo i Evropu i da je četiri godine Boris Tadić bežao od onoga od čega se ne može pobeći, a da su sadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića ti događaji stigli i prestigli.

"Osuđujem to da se može voditi jedna poltiika u Briselu a druga u Beogradu, Kosovo je propalo zbog grešaka koje su počinjene ovde, a ne u Kosovskoj Mitrovici i Prištini", rekao je Jovanović i dodao da ako Srbija želi u EU onda se tamo ne ide tako što se spajaju kontejneri na Jarinju i Brnjaku.

"Evropa se stvara na vrednostima a te vrednosti ne prepoznajemo u politici koja je karakteristična za vladajuću koaliciju", kazao je Jovanović.

2024 © - Vesti online