Četvrtak 06.12.2012.
20:22
Beta

Neisplaćivanje plata postaće krivično delo u RS

Vlada RS počeće da brine o radnicima, pa će loše gazde slati u zatvor

Ministarka pravde RS Gorana Zlatković rekla je da poslodavac, bilo u javnom ili privatnom sektoru, može da odgovara ukoliko je neopravdano izbegao da isplati tri plate radnicima ili je ugrozio radnička prava neuplaćivanjem doprinosa.


Zlatković je navela da su novim zakonskim rešenjima zaprećene novčane kazne, ali i zatvorske, od šest meseci do pet godina.


Kao krivično delo takođe će se tretirati i nepridržavanje ugovora o radu, radnog vremena, odmora, godišnjeg odmora, zašite žena, trudnica, kao i zloupotreba u postupku javnih nabavki, kazala je ministarka pravde novinarima posle današnje sednice Vlade RS.


Novim zakonskim rešenjem, primanje mita će se sankcionisati zatvorskom kaznom do deset godina, a krivičnim delom će se smatrati i davanje mita, za šta je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.


Promenjeno je i "protivzakonito posredovanje", pa zakonska kategorija treba da postane "trgovina uticajem", koja se odnosi na nekoga ko zahteva ili primi nagradu ili neku drugu korist, koristeći svoj položaj u posredovanju u nekoj službenoj radnji.


Za "trgovinu uticajem" predviđena je zatvorska kazna od jedne do pet godina.


Izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku odnose se i na pooštravanje kazni za počinioce nasilja u porodici i zlostavljanje dece, a predviđeno je i uspostavljanje registar baze počinilaca svih krivičnih dela na štetu deteta.

2024 © - Vesti online