Četvrtak 06.12.2012.
18:26
24sata.info

Naučnici pronašli zamenu za naftu

Foto: Ilustracija
 

Naučnici sa Univerziteta Prinston objavili su kako je naftu moguće zameniti sintetičkim gorivom koje je kombinacija ugljenika, prirodnog gasa i bio-goriva. Uvođenjem sintetičkog goriva emisija staklenih gasova u toj zemlji bi se smanjila za 50 odsto, a naučnici su poručili kako bi to gorivo moglo da se koristiti u klasičnim automobilima bez posebnog prilagođavanja.

Šta je Fišer - Tropsov postupak

Fišer-Tropsov postupak je industrijska metoda dobijanja ugljovodonika iz ugljenik monoksida i vodonika (sintetski plin). Postupak, razvijen 1933. su Nemci primenili za dobijanje motornih goriva u Drugom svetskom ratu. Vodonik i ugljenik monoksid se mešaju i prevode pri temperaturi od 200 stepeni preko nikla ili kobalta kao katalizatora. Dobijena smesa može da se podeli u dizelsku i benzinsku frakciju.

Profesor Kristodoulos Floudas i njegov tim poručili su kako uprkos brojnim pogodnostima zamena nafte sintetičkim gorivom neće biti brza ni jednostavna. Ali ističu da se radi o ekonomski isplativom načinu zamene nafte.

Prema njihovim procenama SAD-u bi trebalo između 30 i 40 godina da se u potpunosti prebaci na sintetičko gorivo, a ukupni troškovi tog projekta iznosili bi čak 1.100 milijardi dolara.

Ujedno se ističe kako je tehnika proizvodnje sintetičkog goriva smišljena u Nemačkoj 1920-tih godina i da je poznata pod nazivom Fišer-Tropsov proces.

Inženjeri i naučnici su taj proces znatno usavršili od tada i znatno je povećana produktivnost. Do sada se nisu gradile centrale za proizvodnju sintetičkog goriva jer su cene nafte bile "niske", a troškovi gradnje takvih pogona su preskupi.

2024 © - Vesti online