Četvrtak 06.12.2012.
16:11
Vestionline

Istorija ruske mafije ispisana na telima

Njihovi vlasnici su pripadnici bandi, zatvoreni zbog raznih vrsta zločina - od krađe, iznuđivanja do ubistava. Svaka tetovaža ima neko značenje: istetovirani bodež u vratu znači da je onaj koji ga nosi već ubio i ubiće ponovo za pravu cenu (broj kapljica krvi na oštrici bodeža označava broj ubistava koje je počinio), dok ruža na ramenu znači da je u zatvoru proveo već 18 godina.

Tetovaže su označavale i zatvorenikovu hijerarhijsku poziciju u bandi, njegove uspehe i padove, njegova unapređenja, njegovo zatvaranje i "premeštanje" na druge vrste "poslova".

Nezaboravne fotografije ovih opakih ruskih kriminalaca početkom 90-ih godina prošlog veka snimio je fotograf Sergei Vasiljev pošto je uspeo da uđe u neke od najčuvanijih zatvora, gde su bili članovi bandi koje su posle raspada Sovjetskog Saveza bile na vrhuncu moći.

Tetovaže na očnim kapcima posebno su cenjene jer su napravljene stavljanjem metalne kašičice ispod kapka, kako igla za tetoviranje ne bi mogla da prodre u oko. Razni zatvorenici su imali i različite stilove pri tetoviranju, a najpopularniji natpisi su bili: "Moja savest je čista među mojim prijateljima" i "Nema spasa, nema ni sreće".

2024 © - Vesti online