Petak 07.12.2012.
08:00
Vestionline

Vrhunski kavijar iz švajcarskih Alpi

Kavijar u Alpima daleko od reka i mora
 

Pitanje je otkud proizvodnja kavijara u srcu Evrope, daleko od svih mora? Nezgodom, eto kako.

Pre nekih 10 godina, počela je gradnja tunela Loetšberg alpske železnice. Inženjeri su se šokirali kada im je u jednom trenutku bušenja u bazen počela da prši topla voda od 18 stepeni Celzijusa i to brzinom od 70 litara po sekundi. Tako je slučajno u bernskim Alpima otkriven topli izvor najfinije planinske vode.

Panično su želeli da se reše ove vode iz bazena, no pražnjenje u obližnje reke nije bila opcija jer je voda topla i temperaturom bi mogla da našteti ribama i biljkama. Glavni inženjer Peter Hufšmajden bio je oženjen Ruskinjom koja inače voli ruski kavijar pa je ona nadahnula i spasonosno rešenje - vodu koristiti za izgradnju farme jesetri.

Sad je selo poznato po 35.000 sivo-crnih sibirskih jesetri koje se brčkaju u bazenu napunjenom prirodnom, toplom, alpskom izvorskom vodom. Ove godine, kompanija očekuje proizvodnju 800 kilograma kavijara, kojeg prodaju po ceni od oko 2.500 evra po kilogramu. Cilj im je da povećaju broj jesetri na 60.000 i tri tone jajašca ovog crnog zlata.

Sibirska jesetra može da naraste do jednog metra i teži do 200 kilograma, pa je vrlo prilagodljiva temperaturama vode. Dragocena jajašca zauzimaju 10 odsto telesne težine odrasle ribe koju je zapravo poprilično jednostavno uzgajati, samo što u potebne godine da riba dosegne zrelost.

Uzgojene u zatočeništvu, jesetre jaja proizvode tek sa šest godina. Prva ribica je u Frutigen stigla 2005. godine, dve godine pre nego se tunel Loetšberg otvorio tako da je kompanija koja ih proizvodi regularno počela prošle godine da prodaje prvi švajcarski kavijar. Proizveli su skoro 200 kilograma kavijara i to uglavnom za domaće tržište, ali sada već ciljaju da dve trećine proizvodnje usmere na inostrano tržište.

2024 © - Vesti online