Četvrtak 06.12.2012.
11:06
24sata.rs

Danci: Hrana vam je odlična, ali pakovanja su krš

Danci bi našeg kozjeg sira, ali ako ga upakujemo kako treba
 

Danska firma "Balanced food" zainteresovana je da uvozi srpski kozji sir, voće i povrće, ali samo ako popravimo pakovanje. U skandinavskim zemljama, kako kažu, loše pakovanje ne prolazi.

"Zainteresovani smo za saradnju i hoćemo da plasiramo srpske proizvode u danskim supermarketima. Kod vas je voće i povrće odličnog kvaliteta, a odskoro nam je zanimljiv i kozji sir. Ali, skandinavske zemlje su zahtevno tržište i, pored visokog kvaliteta, neophodna je i zanimljiva ambalaža", rekao je za "24 sata" Kim Breting, direktor prodaje u toj firmi.

Proizvodi iz Niša ili Leskovca imaju odličan kvalitet i cene su konkurentne, dodaje on, ali ne treba zanemariti dobro pakovanje. "Ako popravite pakovanje, saradnja je izvesna", tvrdi Breting.

"U Srbiji mora da se ustali linija prehrambenih proizvoda, po određenoj ceni i da ti proizvodi budu pakovani po najsavremenijim standardima koja zahtevaju najjača tržišta", smatra Drago Cvijanović, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

"Nekada je sremska šunka bila poznata na američkom tržištu, a 'Navip' je naša vina izvozio na američko tržište. Međutim, ti su lanci danas pokidani. Nemamo adekvatne proizvode, niti ambalaže za kupce", navodi on.

Fali nam i dobar marketning u svim fazama proizvodnje, a to, kako kaže Cvijanović, primarni proizvođač ne zna da uradi.

"Marketing je skupa stvar, pa samo udruženi proizvođači mogu da podnesu troškove. Neophodno je da se povežu prerađivači i proizvođači, da se uvedu svi potrebni standardi, pa i da se rešava pitanje pakovanja. Mora da postoji svest o ambalaži kao važnom činiocu prodaje prehrambenih proizvoda", navodi Cvijanović.

Prema njegovim rečima, na fakultetima i institutima u Srbiji mora da postoji bolja obuka za ljude koji će biti zaduženi za kvalitet ambalaže i svih marketinških aktivnosti.

2024 © - Vesti online