Četvrtak 06.12.2012.
03:27
Beta

Savet bezbednosti na strani Tribunala

Savet bezbednosti razmatrao rad Tribunala u Hagu
 

Na sednici Saveta na kojem je podnet redovni polugodišnji izveštaj o radu Haškog tribunala, predstavnik Velike Britanije Filip Parham rekao je da je rad tog suda ključan za uspostavljanje pravde i pozvao sve strane da poštuju odluke suda.

"Svi koji su pomagali beguncima moraju biti predati pravdi", rekao je Parham i dodao da je saradnja svih strana ključna za efikasnost Haškog suda.

Parham je rekao da Britanija prima k znanju odluku Srbije da spušta nivo saradnje s Haškim tribunalom. On je pozvao Hrvatsku da se usredsredi na suđenja zločincima pred domaćim sudovima, dok je bosanske vlasti pozvao da udvostruče napore i prevaziđu teškoće u domaćem pravosuđu.

Rusija: Ko će da odgovara za proterane Srbe

 

Ruski amabasador Vitalij Čurkin kritikovao je rad Haškog tribunala, posebno zbog nedavnih odluka i oslobađanja hravatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Čurkin je ocenio da "pravda nije zadovoljena" i zapitao ko će da odgovara za hiljade proteranih i ubijenih u Hrvatskoj. Ruski ambasador naveo je da je slično bilo i sa odlukom da se oslobodi Ramuš Haradinaj i postavio pitanje legitimnosti suda.

 

"Prosečno vreme suđenja je 4,5 godine, što je presedan u krivičnom pravu. To nije način da se odgovori na poštovanje visokih standarda kada je u pitanju pravda", ocenio je Čurkin i dodao da Hag nema dosledan plan za okončanje sudskih procesa.

 

Ambasador Nemačke Peter Vitig istakao je da je Haški tribunal imao ključnu ulogu u jačanju vladavine prava i stabilnosti i pomirenja na Balkanu. Vitig je naveo da je svestan da su poslednje presude Haškog tribunala izazvale mnoge emocije, ali je pozvao sve "da se nose sa tim odgovorno".

"Rad Haškog tribunala pokazao je da pravda zaista postoji i da će svi odgovorni za zločine odgovarati", rekao je Vitig.

Predstavnica Francuske u Savetu rekla je da se Haški tribunal u ovom trenutku suočava sa veoma komplikovanim slučajevima što objašnjava kašnjenje u sprovođenju izlazne strategije.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksanadar Vučić izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj izveštaju o radu Haškog suda da je delovanje tribunala u odnosu na ostvarivanje pravde za mnogobrojne srpske žrtve groteskno, ali i da će Beograd nastaviti saradnju sa Hagom "na tehničkom nivou".

Ona je dodala da je potrebno dati zadovoljenje žrtvama zločina i ocenila da dva nedavna slučaja pokazuju da u državama regiona još uvek vlada izuzetna osetljivost na ta pitanja.

Ambasador SAD u UN Džefri Delorentis kazao je da je sistem međunarodnog tribunala ključan u procesu zadovoljenja pravde. On je pohvalio Haški tribunal za izuzetan doprinos međunarodnoj pravdi i dodao da se sud i dalje susreće sa velikim izazovima.

Delorentis je veći deo govora posvetio saradnji Ruande sa Haškim tribunalom. On je rekao da SAD u potpunosti podržava nedavne presude Haškog tribunala, kao i rad tog suda. Delorentis je podržao napore koje je sud uložio "u proces pomirenja na području bivše Jugoslavije".

Kineska predstavnica u Savetu navela je da njena zemlja ceni saradnju Srbije, Hrvatske i BiH. Ona je podsetila da je došlo do odlaganja brojnih suđenja i da zbog toga neka od njih neće biti završena na vreme. Predstavnica Kine dodala je da je Peking svestan da su neke od poslednjih odluka Haga izazvale kontroverzu i oštra reagovanja.

2024 © - Vesti online