Sreda 05.12.2012.
20:00
rts rs

"Nema razloga za proteste"

Režim se ne menja, pa nema razloga za proteste

"Na sastanku u Briselu dogovoreno je da do Nove godine budu otvorena četiri prelaza i kada oni budu otvoreni režim se neće menjati u odnosu na postojeće stanje, pa nema razloga za proteste", kaže za RTS premijer Ivica Dačić.
 

Dačić je podsetio da je pre odlaska u Brisel razgovarao sa predstavnicima kosmetskih Srba koji su mu rekli da ne žele da plaćaju carine Prištine i da ne žele da uzimaju kosovsko državljanstvo da bi dobijali kosovske tablice.

Premijer napominje da je ta pitanja pokrenuo na sastanku u Briselu i da je poručio da će ukoliko dogovor ne bude ispoštovan Srbija suspendovati primenu sporazuma.

"Ipak, Srbija ne može nikoga da uslovljava u vezi sa nečim što je potpiosano u februaru ove godine i čak ni naši prijatelji u Evropi, koji se zalažu da što pre dobijemo datum za početak pregovora ne dozvoljavaju da dovodimo u pitanje sprovođenje dogovorenog", istakao je Dačić.

Između ostalog u Briselu je dogovoreno i postojanje oficira za vezu. Iz Prištine poručuju da će za oficira u Beogradu imenovati jednog od najboljih ambasadora sa Kosova.

Premijer Dačić kaže da to neće biti diplomatska predstavništva, već da je reč o oficirima koji će sedeti u kancelarijama Evropske unije.

Dačić je objasnio da su takve izjave iz Prištine za "unutrašnju upotrebu".

"Oficiri za vezu su pri misiji Evropske unije i po jedan oficir će sedeti u Beogradu i Prištini", naveo je Dačić.

2024 © - Vesti online