Petak 07.12.2012.
01:50
Vesti

Sneg zabeleo usred leta

Divlje vreme na početku leta, ništa čudno u Viktoriji
 


Posle rekordno visokih i natprosečnih dnevnih temperatura na kraju novembra, par dana kasnije nekima su bili potrebni i kaputi, koje su već odložili u svojim ormarima do naredne zime. U utorak je u planinskim delovima Viktorije pao i sneg.

U subotu goreli, sutradan tražili jorgane

 

Stanovnici Melburna koje je u subotu uveče mučila nesanica zbog natprosečnih vrućina, u ponedeljak uveče pokrivali su se dodatnim prekrivačima jer se spoljašnja temperatura spustila na samo 12 stepeni, dok je tokom dana u utorak izmereno 18 stepeni. U petak je bilo čitavih 38 stepeni Celzijusa.

U planinskim delovima Viktorije u ponedeljak temperature su se spustile do same nule, zbog čega je padala susnežica, a tokom noći u utorak očekivale su se nove snežne padavine. Na pojedinim planiskim vrhovima, kao na planini Maunt, vrhu Bau Bau, meteorolozi su najavljivali formiranje snežnog prekrivača visine do 20 centimetara.


- Tokom noći između ponedeljka i utorka padala je samo susnežica. Međutim, između utorka i srede moguće je da hladni talas donese i znatno niže noćne temperature, a samim tim i sneg. Na planinskom vrhu Bau Bau moglo bi da se formira između 10 cm pa i čitavih 20 cm snega - rekao je sinoptičar Majkl Efron.


Najniža izmerena noćna temperatura u ponedeljak, na planini Hothem iznosila je minus 1,5 stepeni, na Maunt Buleru minus 1,2 stepena i na Maunt Bau Bau bilo je minus 1,1 stepen Celzijusa.


Prosečna najniža dnevna temperatura za decembar na području Melburna iznosi 12,9 stepeni, a najviša prosečna 24,2 stepena Celzijusa.


Sinoptičar Majkl Efron kaže da sneg na početku leta nije ništa neobično u Viktoriji, a podseća da je prošle godine sneg pao čak i 11. januara na Maunt Buleru.


- U Viktoriji sneg zapravo može da padne, u bilo koje doba godine - kaže Majkl Efron.


Najviša dnevna temperatura na području Melburna trebalo je juče da se kreće između 19 i 23 stepena. U petak ponovo se vraća leto sa maksimalnom dnevnom temperaturom do 31 stepen.

2024 © - Vesti online