Nedelja 07.02.2010.
14:43 >> 14:57h
Tanjug

Preminuo akademik Marković, osnivač SPS-a

Bio je predsednik Jugoslovenskog udruženja za filozofiju, dekan i upravnik Instituta za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, organizator Korčulanske letnje škole, član Saveta časopisa "Praksis" i mnogih drugih časopisa. Predavao je i na više evropskih, američkih i kanadskih univerziteta.

Marković je jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije (SPS) i autor programskih načela te stranke. Bio je njen potpredsednik do 1995. godine, kada je isključen iz SPS.Mediji su navodili da je razlog isključenja bilo njegovo suprotstavljanje osnivanju stranke Jugoslovenske levice (JUL) kojom je rukovodila Mira Marković.

U junu 2002. prisustvovao je neuspelom vanrednom kongresu SPS-a, posle čega se više nije stranački angažovao. Poslednjih godina Marković je bio žestok kritičar zvanične linije SPS-a. Novembra 2004. svedočio je na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu kao svedok odbrane.

Mihailo Marković je rođen 24. februara 1923. godine u Beogradu, gde se školovao i diplomirao na Filozofskom fakultetu. Doktorirao je u Londonu 1956. godine.

2024 © - Vesti online