Sreda 28.10.2009.
12:03
A. Pandurević - Vesti

Sa istoka Srpske prete autonomijom

Hoće li u budućnosti biti "amandmana" i na ovaj znak?

Prema Predlogu koji bi trebalo da se nađe na sledećoj sednici Skupštine RS, u istočnom delu (Zvornik - Istočno Sarajevo - Hercegovina) birala bi se po dva poslanika manje. Takođe, broj kompenzacionih mandata koji se partijama dodeljuju nakon izbora, bio bi smanjen sa 21 na 19. Ova ukupno četiri mandata bila bi dodeljenja kao direktni mandati dvema izbornim jedinicama u Krajini.
 

Iz vladajućeg SNSD-a kažu da je razlog za ove izmene želja da naprave balans u izbornim jedinicama jer se u nekima od njih za vrlo malo glasova dobija mandat, dok u drugima treba po deset puta više glasova da se dođe do mandata u skupštini.
 

Bićemo kao Vojvodina: Zdravko Krsmanović, načelnik opštine Foča

Zdravko Krsmanović, načelnik opštine Foča i potpredsednik Socijalističke partije (SP) koja je deo vlasti, zapretio je čak i zahtevom za autonomiju istočnog dela RS.
 

- Ako ovo prođe, sigurno ću pokrenuti inicijativu i prikupljanje potpisa za traženje autonomije za izborne jedinice pet i šest. Tražićemo status kao što ga ima Vojvodina. Ovakvo ponašanje dovodi do toga da se stimuliše iseljavanje stanovništva - rekao je Krsmanović "Vestima".

Koncentracija moći na, kako kaže, "potezu Banjaluka-Laktaši, istorijska je nepravda za sve one koji su na gudurama u istočnom delu ostavili sve što su imali". Krsmanović najavljuje čak i krivične prijave zbog predloženog zakona, a na osnovu - diskriminacije stanovništva.


(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 28.10.)

2024 © - Vesti online