Sreda 05.12.2012.
21:10
Beta

Neuplaćivanje doprinosa krivično delo?

 Pravna lica duguju 84 milijarde dinara za neuplaćene doprinose za zdravstvo
 

"Ako izmenama Krivičnog zakona neuplaćivanje doprinosa bude krivično delo, biće više razloga za kritiku rada zdravstvenih ustanova i Ministarstva zdravlja", rekla je Đukić Dejanović na kraju današnje rasprave o zakonima iz oblasti zdravstva,
odgovarajući na primedbe opozicije.

Ona je navela da ne beži od toga da ne postoji organizovanost u zdravstvenom sistemu ali i upozorila da naplata doprinosa za zdravstveno osiguranje nije na zadovoljavajućem nivou.

Kako je navela, pravna lica duguju 84 milijarde dinara za neuplaćene doprinose za zdravstvo.

Ministarka je kazala da bez kadrova i opreme ne može da se govori o funkcionisanju zdravstva.

"Imamo potrebu da povećamo broj kadrova u domovima zdravlja i drugim zdravstvenim ustanovama ali za to treba da budu obezbeđena sredstva",
kazala je ministarka i navela da Ministarstvo zdravlja nije dobilo saglasnost Ministarstva finansija za to zbog ekonomske situacije.

Ona je navela da se za zdravstvo u Srbiji izdavaja šest odsto državnog budžeta što je, kako je ocenila, mala suma i da manje od toga izdajaju samo Albanija i BiH, dok su ta izdavanja u zemljama regiona neuporedivo veća.

Skupština će sutra nastaviti razmatranje zakona iz oblasti zdravstva koji između ostalog predviđaju da država preuzme 13,5 milijardi dinara duga koji zdravstvene ustanove imaju prema veledrogerijama.

Poslanici će sutra nastaviti raspravu o Predlogom zakona o prezimanju obaveza zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama po osnovu nabavke lekova i medicinskog materijala i pretvaranju tih obaveza u javni dug.

Biće nastavljena rasprava i o izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju čiji je cilj da se ugroženim kategorijama građana Srbije obezbede uslovi za uključivanje u sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i ostvarivanje drugih prava iz te oblasti.

2024 © - Vesti online