Sreda 05.12.2012.
19:10
Srna

Kanadski general: Zaključio sam da je Mladić imao kontrolu

Ratko Mladić

Frejzer je od aprila 1994. do maja 1995. godine bio oficir Unprofora u Sektoru Sarajevo. On je ranije u Hagu svedočio na suđenjima nekadašnjim komandantima Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, generalima Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, kao i na suđenju prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.


Ispitivanjem ovog svedoka, Tužilaštvo nastavlja da izvodi dokaze o snajperskim incidentima i granatiranju Sarajeva.


Frejzer je opisao zapažanja koja su ga dovela do zaključka da je "general Mladić imao efektivnu komandu i kontrolu nad SRK".


On je rekao da su postojala dva lanca komandovanja i da se u operativnom lancu Mladić obraćao komandantima korpusa, generalu Miloševiću, a kasnije generalu Galiću.


"Pukovnik Milenko Inđić je obezbeđivao informacije o tome kakve su bile namere Glavnog štaba na Palama. Ako smo nešto hteli da saopštimo Mladiću, rekli bismo to Inđiću i on bi mu to preneo", rekao je Frejzer.


Tokom unakrsnog ispitivanja svedok je rekao da ni sa generalom Mladićem, ni sa generalom Zdravkom Tolimirom, nikada nije razgovarao o Inđiću. Upitan da li su mu oni ikada potvrdili da je Inđićeva uloga bila takva kako ju je opisao, Frejzer je rekao da se "seća da je Inđić pominjan kao oficir za vezu".


Frejzer je 54. svedok od početka dokaznog postupka tužilaštva u julu ove godine.


Unakrsno ispitivanje generala Frejzera biće nastavljeno sutra

2024 © - Vesti online