Sreda 05.12.2012.
18:06
Beta

File: Sever Kosova jaka tema za EU

Pitanje severa sada postaje sve jače deo tema u dijalogu Beograd-Priština
 

Ipak, kako je ocenio, Kosovo je došlo do novog stepena u približavanju Uniji time što je izrađena studija o izvodljivosti za sklapanje studije o pridruživaju Kosova s EU. A to je, po rečima, Filea i cilj EU.

Evropski komesar je, u izlaganju i raspravi na forumu o Balkanu, na kojem su učestvovali zvaničnici iz zapadnobalkanskih zemalja i funkcioneri EU i nevladinih organizacija, ocenio da će Hrvatska biti u stanju da ispuni sve uslove kako bi do jula iduće godine postala članica EU.

File je rekao i da je, pošto je Hrvatska na pragu Unije, Crna Gora "novi lider kad je reč o proširivanju - novi snažan kandidat" za članstvo.

"Kad smo pre dve godine ovde pričali o nastavku proširivanja, neki političari su smatrali da će (po ulasku Hrvatske) biti velika pauza, a to nije bio slučaj i ne sme se ni dogoditi", primetio je File.

On je dodao da se "dubinska analiza (screening)" poglavlja o vladavini prava i temeljnim slobodama u pregovorima s Crnom Gorom dobro odvija i da će biti okončana idućeg leta, a da bi uskoro mogla biti otvorena i nova poglavlja.

Evropski komesar je istakao da je EU bila ohrabrena sporazumom o stvaranju nove vladajuće koalicija u Bosni i Hercegovini i programom koji govori da će glavna pažnja biti poklonjena evropskim reformama, a ne političkim igrama.

Neke političke vođe u Bosni i Hercegovini su, međutim, po rečima Filea, zakazale u ispunjavanju traženih uslova za napredak ka EU.

"Ali, neki jesu ostvarili neke važne stvari kao što je koordinacioni mehanizam koji Bosni i Hercegovini treba da omogući da govori jednim glasom", što će omogućiti napredak u pridruživanju Uniji, rekao je File.

A, kako je ukazao, kad Hrvatska iduće godine postane članica EU takav napredak u BiH će biti važan za sticanje sposobnosti za upravljanje granicom i primenu fito-sanitarnih propisa EU.

On je pohvalio vlasti BiH što su usvojile zakon o javnim nabavkama i zaštiti prirodne sredine, za šta je bila potrebna koordinacija u ravni države, a za to su sposobnost iskazali entiteti BiH.

Evropski komesar je naveo da je u Makedoniji došlo do valjanih rezultata u reformama i da postoje uslovi da se reši pitanje imena te zemlje.

"Ali je važno da vlasti te zemlje ne umisle da će čarobno rešenje svojom kreativnošću naći Evropska komisija i članice EU u Savetu ministara, već da je rešenje u otvorenim odnosima sa susedima", napomenuo je File.

"A tu mi padaju na pamet Grčka i Bugarska", kako je dodao, rekavši da je Grčka memorandumom o sporazumevanju učinila bitan korak napred i da se "nada da Skoplje neće propustiti ovu priliku".

On se založio i za "zajedničko delovanje Bugarske i vlasti BJR Makedonije da reše neka međusobna pitanja".

2024 © - Vesti online