Sreda 05.12.2012.
16:14
Blic

Majka vojnika mora da vrati odštetu za mrtvog sina!

Anđa Kostić: Ne daju pare za mrtvog vojnika

Anđa je sina u vojsku ispratila 2004. godine, a vraćen joj je u mrtvačkom sanduku. On je poginuo pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima 27. avgusta 2004. godine u kasarni Jablanica u Leskovcu.

Odlukom Apelacionog suda u Nišu od 13. novembra 2010. godine, porodici Kostić isplaćeno je 800.000 dinara za pretrpljene duševne bolove (na šta je obračunata zatezna kamata) i 112.666 dinara na ime sudskih troškova. Ministarstvo odbrane žalilo se 10. feruara 2011. godine da majka Anđa Kostić nema pravo na nadoknadu štete, jer je nju zatražio otac Milijan.

Razlog za ovako nečuvenu odluku sudije je taj što je vojnikov otac Milijan poginuo u saobraćajnoj nesreći, a majka Anđa nije pravni naslednik. Ona sada, prema rešenju sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu Ivane Mijačić, mora da vrati oko milion dinara koje joj je država isplatila zbog još nerazjašnjene smrti sina.

U žalbi je navedeno da je Milijan poginuo u saobraćajnoj nesreći 15. maja 2010. godine na Zlatiboru, da je odšteta isplaćena nakon toga i da majka na nju nema nikakvo pravo, jer nije pravni naslednik odštete, koja je konstatovana u presudi Apelacionog suda u Nišu. Sud u Beogradu usvojio je žalbu i doneo rešenje kojim majka nema pravo na odštetu.

Nakon ove odluke, Anđa Kostić kaže da je izgubila veru u sudove u Srbiji.

- Novac mi ništa ne znači. Ne može da mi vrati mog sina. Moje dete je ubijeno, a mi to ne možemo da dokažemo u Srbiji. Zato se uzdam da će sud u Strazburu, gde je moj pokojni muž još 2007. godine pokrenuo postupak, odlučiti u našu korist – rekla je neutešna majka za "Blic".

Avokat Kostićevih Predrag Savić kaže da zahtev vojske "kopa po ranama" izmučene i ponižene porodice.

- Taj postupak je pravni skandal – kaže Savić.

2024 © - Vesti online