Sreda 05.12.2012.
14:50
plima.info

Srušili spomenik partizanima, a podigli četnicima

Panorama Bileće
 

''Vest da je u Bileći porušen spomenik posvećen jedinicama Narodnooslobodilačke vojske izazvala je nelagodu i nezadovoljstvo. Još više je zbunjujuća i iritirajuća vest da se na mestu spomenika podignutog u čast i sećanje na herojske borce - antifašiste, na istom mestu podiže spomenik kvislinzima, četnicima, slugama i saborcima italijansko-nemačkih fašista"'', navodi se u saopštenju za javnost.

Kako se dalje navodi, borci NOR-a koji žive u Sarajevu, a posebno pripadnici hercegovačkih partizanskih jedinica, užasnuti su pokušajem prekrajanja istorije u Bileći, mestu koje je po broju narodnih heroja bilo među vodećim u Jugoslaviji.

''Četnici bilećkog sreza, jedine borbe koje su vodili bile su borbe protiv partizana - antifašista. Zauzvrat dobijali su oružje i municiju i kazane kod Italijana'', navodi se.

''Vi ne morate da volite one koji su se borili protiv fašističke Nemačke i Italije, a na strani savezničke Rusije, SAD-a i Engleske, ali nemate pravo na prekrajanje istorije i da od zločinaca pravite heroje'', poručuju antifašisti BiH, uz podsećanje da je mesto Titovih partizana ušlo u istoriju Drugog svetskog rata kao savezničke antifašističke vojske, bez obzira na to što o tome mislili nacionalisti.

2024 © - Vesti online