Sreda 05.12.2012.
12:19
Srna

Rusi osnivaju pravobranilački centar za Srbe

Srbi će u ruskom ventru moći da dobiju pravnu, ali i socijalnu pomoć ukoliko su siromašni
 

Ako je kosovski Srbin podvrgnut pritisku međunarodnih struktura ili samoproglašenih vlasti Kosova, on će tada moći da se obrati pravobranilačkom centru i da dobije pravnu pomoć, odgovarajuće žalbe sudskim organima, a moguće čak i socijalnu pomoć, ako je porodica siromašna.

"Pripremamo se da otvorimo ruski pravobranilački centar na teritoriji Kosova i Metohije. To što se dešava tamo izaziva duboku zabrinutost i potrebno nam je da dobijemo operativne informacije o događajima i pokrajini" - ističe Milonov.

Sa ove tačke gledišta, nema problematičnijeg regiona u Evropi od Kosova i Metohije, ističe on i objašnjava da će dva do tri ruska pravobranioca fizički biti na Kosovu. To može da bude ili u Kosovskoj Mitrovici ili u drugom regionu Kosova, gde stanovništvo može da se obraća za pravnu pomoć.

"To će biti, istovremeno, i informacioni centar. Naše mogućnosti u toj pokrajini su krajnje ograničene. Mi možemo da saopštavamo o alarmantnim činjenicama ruskim vlastima, Ruskoj pravoslavnoj crkvi, pošto ona ima svoje predstavnike u međunarodnim organizacijama, između ostalog u OEBS-u. Tako mi možemo da pokažemo u praksi da naša solidarnost nije samo prazna priča. Nama se čini da ono što se sada dešava na terotoriji Kosova jeste faktički okupacija i genocid nad srpskim stanovnštvom" - upozorava Milonov za "Glas Rusije".

Kada je reč o datumu otvaranja centra, on navodi je sve spremno i da ima i prvih spiskova ko želi da radi metodom dežurstva. Kao i uvek, problem je - finansiranje.

Ruski projekat ne može da bude državni, to je javna inicijativa: zato se pokušavaju naći potrebna sredstva da se bar u startnoj varijanti centar otvori. Milonov je naveo da je, prema rezultatima susreta sa predstavnicima vlasti u Srbiji, dobijeno potpuno odobrenje za inicijativu. Ali, pravobranulački centar nije jedina ideja.

Na teritoriji Kosova mnoge crkve su bile razorene i sada leže u ruševinama. Niz peterburških biznismena je izrazilo spremnost da pomogne u izgradnji ruske crkve u čast Svetog lagovjernog kneza Aleksandra Nevskog.

"Naravno, crkva će biti u ovkiru Srpske pravoslavne crkve, ali će biti ruska i naši ljudi će moći da dolaze i da pomažu u služenju. Mesto izgradnje odrediće Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve - već smo razmotrili ovo pitanje i smatram da neće biti problema" - dodao je Milonov.

2024 © - Vesti online