Sreda 05.12.2012.
07:46 >> 11:28h
Beta

Nastavlja se protest na Jarinju

Građani su juče ujutru blokirali radove kako bi, kako kažu, sprečili stvaranje granice sa centralnom Srbijom.

Prenoćili na Jarinju: Naložili vatru na više mesta gde dežuraju; "spas" od hladnoće i snega potražili i u automobilima parkiranim pored puta (Foto: Arhiva)
 

Na Jarinju je mirno, a građani su naložili vatru na više mesta gde dežuraju, a "spas" od hladnoće i snega koji pada na tom potkopaoničkom prostoru, potražili su i u automobilima parkiranim pored puta. Saobraćaj nije blokiran, a na administrativnom prelazu Jarinje čeka se i po pola sata, jer vojnici Kfora i pripadnici Euleks policije, na nekoliko mesta obavljaju detaljnu kontrolu vozila i putnika.

Građani kažu da bez čvrstih garancija da neće biti granice sa centralnom Srbijom i da će važiti srpska dokumenta, neće napustiti mesto gde protestuju od juče.

Sa građanima su i čelnici lokalnih samouprava iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga, koji podržavaju njihove zahteve. Predsednici opština sa severa Kosova zatražili su u pismu, koje su sinoć uputili predsedniku republike i Vlade Srbije Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću da "nađu način i odrede vreme kako bi građane upoznali sa detaljima svih sporazuma koje su u Briselu postigli pregovarači Srbije i Kosova".

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je sinoć nakon sastanka u Briselu da na prelazima neće biti granice, da će Srbi moći da ih prelaze sa dokumentima Srbije i da se neće cariniti roba za sever Kosova. On je kazao da je garant sporazuma visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i da će Srbija suspendovati dogovor ukoliko ne bude poštovan.

A sve je rešeno: Primena sporazuma od sledeće nedelje

"Tražimo garancije da neće biti naplaćivana carina i da će građani i ubuduće moći da koriste lična dokumenta i registarske tablice koje izdaje MUP Srbije", rekao je Stefanović i izrazio očekivanje da će se direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, po povratku iz Brisela, obratiti narodu na Jarinju.

Okupljeni građani očekuju da im se danas obrati neko od predstavnika države, pošto su sinoć odbili predlog predstavnika MUP-a da se pomere sa mesta gde protestuju kako bi radnici AD "Novi Pazar-put" nastavili radove na izgradnji objekata za integrisano upravljanje prelazima.

2024 © - Vesti online